8
Eylül
2024
Pazar
MUŞ

Malazgirt'te kuraklık zarara yol açtı

Malazgirt ilçesinde yaşanan kuraklık sebebiyle çiftçilerin büyük bir zarara uğradığı, ürün yetişmeyen ekili alanlarda hayvanların otlatılmaya başlandığı belirtildi.

Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, kuraklık sebebiyle çiftçilerin hayvanlarını doyurmak için ekili arazilere bıraktığını söyledi. İlçede ciddi bir kuraklık yaşandığını ve zararın yaklaşık 400 bin YTL olduğunu kaydeden Kılıç, çiftçinin ne yapacağı şaşırdığını söyledi. Yaklaşık 500 bin dekar ekili arazinin olduğunu ifade eden ve bu alanların yüzde 95'inde ürünün yetişmediğini belirten Tahsin Kılıç, çiftçilerin desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek "Çiftçilerimiz ürün yetişmeyen ekili alanları hayvanları otlatma yeri olarak kullanmaya başladılar. Ekili alanlar boy vermediği için biçilmesi mümkün değil. Devletin bu konuda acil tedbir alması gerekmektedir. Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir afet söz konusu ise Malazgirt'e de aynı sıkıntı yaşanıyor. Malazgirt ilçesindeki çiftçilerimiz Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilerde ayni ölçüde zarar görmüştür. Defalarca hasar tespiti yapılması için İlçe Tarım Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Şuana kadar bir çalışma yapılmadı. Üzülerek söylüyorum ki şu ana kadar komisyon oluşturulup hiç bir hasar tespiti yapılmamıştır. Biz çiftçiler olarak 10 Haziran'a kadar bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığı takdirde traktörlerle Muş'a kadar gitme kararı aldık. Başka bir alternatifimiz kalmadı" şeklinde konuştu.

Boy vermeyen buğday tarlalarında hayvan otlatmaya başlayan Kılıççı köyündeki çiftçilerden Nurettin Kınık, 250 dekar buğday ve 80 dekar arpa ektiğini, ancak mahsulün tamamen yandığı belirterek büyük bir zarar ettiğini söyledi.

Kınık, "Kuraklık sebebiyle mahsullerim boy vermedi ve gün geçtikçe yanmaya devam ediyor. Ektiğim mahsulden verim alamadığım için hayvanlarımı bırakmak zorunda kaldım. Ben faydalanmadım bari hayvanlarım faydalansın" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 10:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?