8
Eylül
2024
Pazar
MUŞ

Ova erozyon tehtidi altında

Türkiye'nin 3. büyük ovası olan 84 bin hektarlık Muş Ovası'nda erozyon sebebiyle tarıma dayalı arazilerin yok olduğu bildirildi.

Ormanların bilinçsiz tahrip edilmesi ve akarsu kenarlarının ağaçlandırılmaması sebebiyle gün geçtikçe çoraklaşan Muş Ovası'nda tarım arazileri büyük ölçüde heba oluyor. İlkbahar mevsiminde dağlardan akan suların, ovadan geçen Murat ile Karasu nehirlerinin yanı sıra Çar Çayı, Arak Çayı, Abdulbahar Deresi ve Soğurman Deresi'nin yataklarını her geçen güngenişletmesiyle tarım arazilerinin büyük zarar gördüğü vurgulandı.

Muş Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özarslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarım arazilerinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayarak, "1980'li yıllarda Muş genelinde 120 bin hektar ormanlık alan bulunurken, günümüzde bu rakam 76 bin hektara düşmüştür. Tarım alanlarının yok olmasının sebebi ise ormanlık alanların az olması nedeniyle ilkbahar mevsiminde kar sularıyla birlikte yüksek kesimlerden gelen taş ve toprak yığınlarının dere yataklarını taşırmasıdır. Dere yatakları her geçen gün genişlerken, bu durum karşısında tarıma dayalı araziler yok olmakla karşı karşıyadır" dedi. Özarslan, vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve Muş Ovası içinden geçen dere kenarlarının ağaçlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 14:53:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?