5
Ocak
2025
Pazar
MUŞ

Tren seferlerinin iptaline tepki

TREN SEFERLERİNİN İPTALİNE TEPKİ

İstanbul ile Bitlis'in Tatvan ilçesi arasında haftada iki defa sefer yapan Van Gölü Ekspresi'nin Palu-Genç-Muş-Tatvan seferlerinin iptal edilmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

Muş Tren Garı'nda son seferini yapan Van Gölü Ekspresi'nin bekleyen yolcular, seferlerin iptal edilmesine anlam veremediklerini söylediler. Yaklaşık 60 yıldır seyahatlerde treni tercih ettiğini söyleyen Halit Becerikli, tren seferlerinin iptal olması halinde köylerinden çıkış yapamayacaklarını ifade etti. Trenin köyün yanından geçtiğini kaydeden Halit Becerikli, "Bölgede çok sayıda köy ve tren haricinde araçlar geçmiyor. Ben 60 yıldır trenle yolculuk yapıyorum. Eğer tren seferleri iptal edilirse

köyümüzden çıkamaz hale geliriz. Köye gitmek için birkaç araç değiştirmek zorunda kalırız" dedi.

Tren seferlerinin iptal edilmesinin istemediklerini belirten yolcular ise; "Van Gölü Ekspresi'nin seferden kaldırılmasını istemiyoruz. Bu bölgede yüzlerce köy var ve binlerce insan köylerine gidip gelmek için demiryolundan faydalanıyorlar. Demiryolu kapandığı takdirde ulaşımda büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Tren seferleri iptal olursa bu defa otobüsle gitmek zorunda kalacağız ve yüzde 100 fazla ücret ödeyeceğiz. Bu vatandaşa yazık değil mi? Bu nedenle tren seferlerinin kaldırılmasını istemiyoruz"

dediler.

Muş Tren Garı'nda esnaflık yapan Şebab İnanç da; "Demiryolu 12 yıl boyunca terör nedeniyle kapandı. Esnaflar burada iflas durumuna geldi. Eğer bu tren seferleri iptal olursa daha mağdur duruma geliriz. Buna bir çare bulunması gerekir. Artık kiralarımızı veremez duruma geldik" diye konuştu.

Tren seferlerinin iptal edilmesine tepki gösteren Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem ise bölgenin ekonomik anlamda canlanmasının en büyük etkilerinden birinin ulaşım olduğunu söyledi. Senecem " Buna hava, kara, deniz ve demiryolu dahildir. Özellikle demiryolunda insanlarımız hem daha rahat hem de ekonomik olarak seyahat edebilirler. Eğer bunlar olmazsa hem bu bölgede ekonomi kalkınmaz, hem de kişinin özgürlüğü olmaz. Çünkü bir insanın özgür olabilmesi ulaşım şarttır. Ulaşım

özgürlük demek. Bunu kısıtlamaya çalışan biri varsa bu bölge insanının hem ekonomik hem de özgürlüğünü kısıtlamaya çalışır. Şunu iyi bilmeleri lazım bir bölgenin kalkınabilmesi için ulaşım şarttır. Özellikle demiryolu en önemlisidir. Bunun iptal olması halinde bölge ekonomik ve siyasi anlamda gelişemez. Biz de tren seferlerinin iptal olmasına anlam veremiyoruz. Uluslararası tren seferlerine müsaade ediliyor ama kendi trenimize müsaade edilmiyor" dedi.

Bölge milletvekillerinin bu konuyla yakından ilgilenmesi gerektiğini kaydeden Şihmus Sinecem; "Eğer ki trenimizi bu bölgeye getiremiyorsak güvenlik nedeniyle tehlikeli deyip de getirmiyorsak demek ki hükümet bu konuda büyük bir adım atmalıdır. Demiryolu bölgenin kanıdır, damarıdır. Bölge milletvekillerine sesleniyorum Ankara'daki milletvekilleri ne kadar söz sahibi ise bizim milletvekillerimiz de o kadar söz sahibidirler. Onun için bu konuya el atmalarını istiyoruz. Muş, Bingöl, Bitlis ve Van

milletvekilleri bu konuda sessiz kalmamalıdır. Bu konuda birlik ve beraberlik içinde direnmeleri lazım" şeklinde konuştu.

Muş Tren Garı yetkililerinden alınan bilgilere göre ise, Palu-Genç-Muş arasındaki yol çalışmasının 2005 yılında tamamlandığı ve şu anda herhangi bir onarım yapılmayacağı belirtildi. Yetkililer ayrıca, Elmadağ'da yol yapım çalışması yapılacağı ve Van Gölü Ekspresi'nin güvenlik gerekçesiyle Elazığ'dan geri döneceğini söylediler.

TREN SEFERLERİNİN İPTALİNE TEPKİ
TREN SEFERLERİNİN İPTALİNE TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2010 Perşembe 15:46:05
Güncelleme :1 Nisan 2010 Perşembe 22:15:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?