8
Eylül
2024
Pazar
MUŞ

Yemden tasarruf ediyorlar

Muş'ta kış mevsimi etkisini göstermeye başlarken, yemden tasarruf etmek isteyen çiftçiler, için hayvanlarını ormanlık alanlarda otlatmaya devam ediyorlar. 

Muş'un Ağıllı köyünde hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan çiftçiler, uzun süren kış mevsiminde yemden tasarruf etmek için hayvanlarını ormanlık alanda otlatıyorlar. Kar kalınlığının çok fazla olmaması sebebiyle hayvanlarını ormanlık alanda otlattıklarını söyleyen çiftçiler, yem ve samandan tasarruf etmek için bu yola başvurduklarını söylediler. 

Köylerine yakın bölgedeki ağaçların üzerindeki kurumuş yaprakları ve ince ağaç dallarını yiyen hayvanların karınlarını doyurduğunu söyleyen hayvan sahipleri, saman ve ot fiyatlarının yüksekliğinden yakındılar. 

Gün içerisinde bir öğün hayvanlarını ormanlık alana saldıklarını ve burada otlattıklarını geri kalan zamanlarda da kış için stok ettikleri samanla hayvanlarını doyurduklarını söyleyen çiftçiler, "Kar kalınlığı çok fazla değil. Kar daha yeni yağdı. Kar fazla oluncaya kadar hayvanları dışarıda doyurmak önemli bir tasarruf sağlıyor. Şu anda bir öğün hayvan yeminden tasarruf etme imkanı varken bizler de bu şekilde hayvanı dışarıda otlatıyoruz. Ayrıca kışın ne kadar süreceği de belli değil. Kış mevsimi uzun sürerse yem ve saman biterse o zaman çok zor durumda kalırız. Bir de bizim bölgemizde kar erken yağar ve geç kalkar. Biz ovadaki köylere karşı kışı daha uzun yaşıyoruz. Bu sebeple tasarruflu yem kullanmak zorundayız" diye konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 11:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?