8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

Çiftçiye sertifikalı tohumluk

Muş Tarım İl Müdürlüğü, Özel İdare katkılarıyla çiftçilere 500 ton sertifikalı tohumluk buğday dağıttı.

Muş Valisi İbrahim Özçimen’in de hazır bulunduğu sertifikalı buğday tohumu dağıtımında, konu bilgi veren Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özaslan, tohumluğun bitkisel üretimde ulaşılabilecek verim üst sınırını doğrudan etkileyen önemli bir girdi olduğunu belirtti.

Kaliteli mahsul üretiminin arttırılmasının sertifikalı tohumluk kullanımı ile başladığını vurgulayan Özaslan, şunları söyledi: "Islah edilmiş çeşitlerin, sertifikalı tohumlukların kullanılması ile verim ve kalite artar. Sertifikalı tohumluk kullanımı ile özellikle küçük çiftçiler başta olmak üzere hem çiftçi kazanacak hem de ülkemiz kazanacak. Yılda yaklaşık 25 milyon ton buğday ve arpa üretmemize rağmen sanayicilerimizin kaliteli ürün ihtiyacı nedeni ile yılda yaklaşık 1 milyon ton buğday ithal etmek zorunda kalıyoruz.

Bu ithalat sonucunda 150 milyon dolarlık döviz yurt dışına gitmektedir. Sertifikalı tohumluk kullanımı verim ve kaliteyi yükselttiği gibi, sulama ve gübreleme gibi uygulamaların da etkinliğini arttırmakta, çiftçi emeğinin karşılığını daha iyi almaktadır. Sertifikalı tohumluk döl kademesi yüksek iri ve sağlıklı tanelerden oluşmuştur.

Bir dekar araziye kendi mahsulünüzden elde ettiğiniz tohumluğunuzdan 27 kilo ekerken, sertifikalı hububat tohumluğundan 20 kilo ekmeniz yeterlidir. Sertifikalı hububat tohumluğu genetik vasfının sağladığı yaraların yanında fazla çimlenip hızlı gelişmesi sonucu yüzde 20-25 verim artışı sağlar."

Sertifikalı hububat tohumluğunun 15 yıllık titiz bir çalışmanın sonucunda elde edildiğini ve ülkemizin tüm coğrafi bölgelerinin toprak yapılarına ve iklim koşullarına uyum sağlayabilecek çeşitlerin uzun denemelerin ardından tescil edildiğini belirten Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özaslan, sözlerine şöyle devam etti:

"Sertifikalı hububat tohumlukları TİGEM’ in modern tesislerinde selektörde elenerek içindeki yabancı maddeler zayıf, boş ve kırık tanelerden arındırılır. Sürme ve rastık gibi hastalıklara karşı ilaçlanır. Tarımsal verimliliğin ve üretimin arttırılmasında, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde sertifikalı tohumluk kullanımı çiftçilerimiz ve ülkemiz tarımı için önemli bir özellik ve girdi demektir.”

'BUĞDAY EKİLMESİ DOĞRU DEĞİL'

Muş Valisi İbrahim Özçimen de, Muş ovası gibi verimli bir ovamızın bulunmasına rağmen sadece buğday ekimine devam edilmesinin doğru bir karar olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Kaliteli tohum hem size, hem ülkemize hem de hepimize faydalı olacak. Bu projelerimiz bir kaç yıldır devam ediyor, faydalı görülüyor ki sizlerden talep geliyor. Bizim ovamız muhteşem bir ova, burada aslında buğday ekilmesini de doğru bulmuyorum, daha fazla gelir elde edebileceğiniz bir ovaya sahibiz ama çiftçilerimiz bunu istiyor diye biz buna devam ediyoruz. Özel İdare olarak 100 bin YTL katkıda bulunduk, çiftçilerimize hayırlı olsun, Allah bereket versin."

Nejdet Armağan - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 11:44:05
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 02:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?