Varto’da Alevi gençliği boş vakitlerini cafeler yerine artık Pir Sultan Abdal Derneği'nde semah, folklor, koro, tiyatro gibi kurslarda değerlendiriyor.
Dernek açılmadan önce zamanlarını futbol oynayarak, cafe ve kahvehanelere giderek, evde oturarak geçirdiklerini ifade eden gençler, "Manevi özelliklerimiz çok gelişmiş ama maddi kaynaklarımız yetersiz. Cemevi projemiz var. Maddi anlamda destek bekliyoruz" dedi.
Varto’da açılan Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi gençliğini kültürüyle buluşturuyor. Dernek açılmadan önce kahvelerde zaman geçirdiklerini dile getiren gençler, dernekle birlikte kendi kültürlerine daha çok yakınlaştıklarını belirtti.
Konuya ilişkin bilgi veren Pir Sultan Abdal Derneği Varto Şubesi Derneği Gençlik Kolları Başkanı Nur Ali Dede, Alevi kültürünü öğrenmek için gençlerle bir araya geldiklerini söyledi. Derneğin 80 kişiden oluşan gençlik kolları olduğuna işaret eden Dede, "Küçük bir yer Varto, ancak biz buna rağmen büyük başarılara imza atmak istiyoruz. Buradaki gençler kapasite olarak, eğitim düzeyleri gelişmiş. Gençlerin önüne imkan sunulsun yeter" dedi.
Gençlerin sosyal aktiviteler olmadığı zaman, boş vakitlerini kahvehanelerde geçirdiğine işaret eden Dede, şöyle konuştu: "Kendi kültürümüzü öğrenmek için burada bir araya geliyoruz. Etkinlikler düzenliyoruz. İmkanlarımız sınırlı, yerimiz küçük. Biz, ülke genelinde dereceye girmek istiyoruz. Cemevi açılırsa içinde bize ait bir derslik oluşturacağız. Vartolu gençler kapasite olarak, eğitim düzeyleri gelişmiş. Gençlerin önüne imkan sunulsun yeter. Şimdi bir çocuk semah grubumuz var. Onların eğitimini veriyoruz ancak kıyafet temin etmekte maddi sıkıntı yaşıyoruz. Duyarlı vatandaşların maddi anlamda katkılarını bekliyoruz."
'Gençlerin sosyal faaliyetlere ihtiyacı var'
Pir Sultan Abdal Derneği açılmadan önce zamanını cafe ya da kahvehanede geçirdiğini kaydeden Ersin Aktay, "Şu anda bağlama kursuna geliyorum. Semah grubundayım. Varto'da Cem'lere gidiyoruz. Tiyatro yapıyoruz. Kendi kültürümüzü öğreniyoruz. Gençler için sosyal faaliyet açısından çok iyi" dedi. Semah ekibi üyesi Eylem Çelik, zamanının çoğunu evde geçirdiğini dile getirerek, "Gençlerin sosyal faaliyetlere ihtiyacı var. Dernek açılmasaydı, ben hâlâ evde oturan ve zamanını dolu geçirmeyen biri olmak zorunda kalacaktım. Şimdi, folklor ve semah grubundayım. Zamanımın boş geçmediğini hissediyorum" şeklinde konuştu.
Alevilik kültürü hakkında bilgi edindiğini ifade eden Çelik, dernekteki zamanının kitap okuyarak, aynı kültürden gençlerle bir arada olarak sohbet ederek geçtiğini kaydetti. Derneğe gelen "Dedeler"in katkısıyla kafasındaki birçok soru işaretine cevap aldığını aktaran Çelik, "Bazı sıkıntılarımız, eksiklerimiz var. Maddi anlamda destek bekliyoruz. Cemevi projemiz var, ancak projenin tamamlanması için maddi desteğe ihtiyacımız var" dedi.
'Bir boşluk doldu'
Ev ile okul yaşamı haricinde Pir Sultan Abdal Derneği'nin bir boşluğu doldurduğunu dile getiren Hanım Aktay, Varto Şubesi olarak bir çok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti. Dernek açılmadan önce evde zaman geçirdiklerini ifade eden Aktay, "Zamanımızı bu tür bir etkinliğe vermek güzel. Okul ve aile haricinde uğraşabileceğimiz bir alan oldu. Önceden yaşlılar, dedeler oturup bize Aleviliği anlatırlardı. Sadece duyuyorduk. Ama şimdi duyduklarımızı uyguluyoruz. Buraya da dedeler geliyor. Onlara sorular soruyoruz. Kendimizi daha çok alevi hissediyoruz" dedi.
Mazlum Çelik ise, dernek açılmadan önce boş vakitlerini futbol oynayarak geçirdiğini belirterek, derneğin en büyük katkısının Alevi kültürünü öğrenmesine katkıda bulunması olduğunu söyledi.
Semah, folklor, koro, tiyatro gibi kurslar olduğunu aktaran Çelik şunları dile getirdi: "Buraya geldim saz öğrendim. Semah, folklor, koro gibi kurslarımız var. İlk başta maddi sıkıntılar vardı. Şimdi onlar çözüldü. Şimdi Cemevi projemiz var. Manevi özelliklerimiz çok gelişmiş ama, maddi kaynaklarımız yetersiz. Cemevi ve kültür merkezleri ile Varto'yu daha yükseklere taşıyacağımıza inanıyoruz."