Van'ın Gevaş ilçesinde terzilik yaparak geçimini sağlayan Şükrü Alan, mesleğini geliştirmek için kadınlarla birlikte el sanatları ve nakış kursuna katıldı. 17 kursiyer arasında tek erkek olan Alan, alacağı belge ile işini geliştirmek istediğini belirtti.
Gevaş'ta 15 yıldır terzilik yaptığını söyleyen Şükrü Alan, sanata değer verdiğini, kurstan alacağı belge ile işini büyütmeyi amaçladığını ifade ederek, "İlçede yıllardır bay ve bayanlara yönelik terzilik yapıyorum. Yıllardır bu mesleği yapıyorum ama daha çok eksiğim var. Kendimi geliştirmek ve buradan belge almak için kursa katıldım. Alacağım belge sayesinde işimi büyütmeyi düşünüyorum. Ayrıca burası bir turizm beldesi. Bu nedenle el sanatları ve nakış işlerine daha önem veriliyor. Bu kursta kum işi,
bolonya iğnesi, çin iğnesi, kadife işi, aplike ve beyaz iş öğreniyorum. Bunları öğrendikten sonra diktiğim elbiselerin sol tarafına, gömlek yakalarına nakış, çiçek veya çeşitli süs aksesuarları yapabilirim. Ayrıca elbiselerine isim yazdırmak isteyenler vardı, yapamıyordum ama bundan sonra bunu da yapabilirim" dedi.
Kursa ilk geldiğinde kadınların tuhaf bakışlarıyla karşılaştığını ifade eden Alan, "İlk başta tuhaf bakıyorlardı ama daha sonra alıştılar. Ayrıca erkekler de çok iyi nakış yapabilir. Hem ben makine tamirinden de çok iyi anladığım için makine arızasını gidermede de yardım ediyorum arkadaşlara. Bu kursa katılmam hem onlara hem bana fayda sağlamış oluyor" ifadelerini kullandı.
"ERKEKLER DE DİKİŞ-NAKIŞ YAPABİLİR"
Kursiyerlerden Ümmü Gülsüm Ergenç de, "Bir erkeğin bu kursa gelmesi ilk başta bize tuhaf geldi. Fakat birlikte çalışıp zaman geçirdikten sonra bize de normal gelmeye başladı. Ayrıca Şükrü Bey makine tamirinden anladığı için bize çok yardımı dokunuyor. Biz de ona yardım ediyoruz işi öğrenme açısından. Bir erkeğin nakış öğrenmesi artık tuhaf gelmiyor. Kadınlar bazı erkeklerin işlerini yaptığı gibi erkekler de kadın işi yapabilir" şeklinde konuştu.
Kurs öğretmeni Armağan Yılmaz ise, "Bizim kursumuz 8 ay sürmektedir. Bir erkek de nakış ve el sanatları kursuna gelebilir bence. Buradaki kursiyerlerimiz genelde kendilerine oda takımı yapıyor. Genelde çeyizlik işler yapıyorlar. Şükrü kardeşimizin durumu farklıdır. Şükrü kardeşimiz çeyiz için değil, işini geliştirmek için, bir anlamda geleceği için burada" dedi.