Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Oruç, Afyonkarahisar'ın tarımsal ve hayvansal üretim potansiyelinin büyük olmasına rağmen, bu ürünlerin işlendiği ve katma değer katıldığı sanayi tesislerinin yeterli seviyede bulunmadığını söyledi.
Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası desteğiyle çiftçilerin bilgilendirilmesi amacıyla "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" ile ilgili bir toplantı düzenlendi. İl Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan ATB Başkanı Hakkı Oruç, Afyonkarahisar'ın tarımsal ve hayvansal üretim potansiyelinin büyük olmasına rağmen, bu ürünlerin işlendiği ve katma değer katıldığı sanayi tesislerinin yeterli seviyede bulunmadığını belirtti. Kentte, kuş gribi krizinden sonra, günlük ortalama 4.7 milyon adet yumurta üretimi yapıldığını ifade eden Oruç, "Bu yumurtaların depolanacağı yeterli sayıda soğuk hava deposu, çıkma tavukların işleneceği rendering tesisleri ve yumurtanın işleneceği her hangi bir tesis bulunmamaktadır. Yine büyük bir ihracat potansiyeli olan vişne, kiraz, kornişon gibi ürünlerin işlenmesi veya depolanması ile ilgili yeterli sayıda tesisimiz yoktur. İlimizde, termal seracılık yapılabilmesi için gerekli olan termal suyumuzun da, toprağımızın da mevcut olmasına rağmen, maalesef seracılık ile uğraşan işletmemiz de yoktur" diye konuştu.
Türkiye'nin et açığının 2010 yılında 98 bin ton, 2025 yılında ise 327 bin ton olacağını kaydeden Oruç, "Türkiye'nin çiğ süt ihtiyacının 2010 yılında 11.8 milyon ton, 2012'de ise 12.4 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'de çiğ süt üretiminin 2003 yılında 10.6 milyon ton olduğu ve üretilen sütün 5.3 milyon tonu pazara sunulmuştur. Özellikle bölgemizde yetiştirilen sütün, orta ve vasat kalitede bulunduğu, süt verimliliğinin çok düşük olduğu mandıra tesisi yetkililerince dile getirilmektedir. Bu nedenle bölgemizdeki süt üretiminin kalitesinin ve verimliliğinin artırılmasına yönelik eğitim çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır" şeklinde konuştu.
Oruç, Afyonkarahisar'ın da dahil edildiği Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Tebliği ile özellikle bölgede yetiştirilen ürünlerin işlenmesi ve katma değer kazandırılmasıyla ilgili hazırlanacak ekonomik faaliyetlere yönelik projelere 175 bin YTL'ye kadar hibe verilmesi öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
Hakkı Oruç'un konuşmasının ardından, Tarım İl Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Fethi Molla, çiftçilere Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Tebliği ile ilgili bilgiler verdi.