(XV.yüzyıl )
15.Yüzyıl ünlü mutasavvıflarındandır. Afyonkarahisar’da doğmuştur. Mevlana Alaaddin’in oğludur. Zengin bir ailenin oğlu oluşu nedeniyle iyi bir tahsil görmüş, maddi bir sorunu olmadığından, durmadan gezmiş ve yazmıştır. Doğum ve ölüm tarihleri kesinlikle bilinmemekle beraber 15. yüzyılın ilk yıllarında doğmuş ve vakfiyesini yazdırmış olduğu 1483 yılından kısa bir süre sonra öldüğü sanılmaktadır.
Abdürrahim Karahisari 1437 yılında Beypazarı’nda, Fatih’in hocası Akşemsettin’le buluşmuş bundan sonra her yerde ve her zaman birlikte görülmüşlerdir. Akşemsettin halife olarak kendisine Abdurrahim’i tayin etmiştir. Bu iki dost, İstanbul’un fethinde, Fatih Sultan Mehmet’in yanında bulunmuşlardır. Tüm tarihçiler, birinden söz ederken, ötekini de anmışlardır. Beraberlikleri Akşemsettin’in Fatih’e küsüp İstanbul’u terk edişine değin sürmüştür.
1453 yılında İstanbul’un alınışından 1 ay sonra, Abdurrahim Afyon’a dönmüş ve en ünlü eseri olan ‘Vahdetname’ yi yazmaya başlamıştır.
Abdürrahim Karahisari birkaç kez evlenmiştir. Ancak, çocuklarından sadece Niyaz adlı kızı bilinmektedir. Niyaz, babasının yakın dostu olan Kasım Paşa’nın oğlu olan Sofi Çelebi ile evlenmiştir. Mısri Sultan, kent halkının tüm sorunlarını çözümlerdi. Kendi adını verdiği bir camii yaptırmış, Gedik Ahmet Paşa Medresesinde Müderrislik yapmıştır. Ölümünden sonra tüm vakfiyesine kızı Niyaz mütevelli olmuştur.
Abdürrahim Mısri’nin en önemli, eseri, ‘Vahdetname’ dir. Aşık Paşa’nın ‘Garipname’ si tarzında ahlaki ve tasavvufi mahiyette yazılan bu mesnevi ‘Failatün, Failatün, Failün’ vezninde tertip edilmiştir. 3030 beyitten ibaret olan ‘Vahdetname’nin bir nüshası Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesinde bir nüshasıda İstanbul’da Üniversite kütüphanesindedir.
Abdürrahim Karahisari’nin Vahdetname’den başka bilinen eserleri Münyetül Ebrar ve Günyetül Ahyar, Tercümei Kasidei Bürde’dir . Eserlerin tümü Türkçedir. Münyetül Ebrar ve Günyetül Ahyar’ ın yazma bir nüshası İstanbul’da Molla Murat Kütüphanesinde, bir nüshası da Ali Emiri Kütüphanesinde Reşit Efendi kitapları arasındadır. Ayrıca bir nüsha da Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesinde bulunmaktadır...
Mısri Sultan’ın öteki eseri ‘Kasidei Bürde’ nin bir nüshası İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesinde, bir nüshası da merhum Edip Ali Bakı Hoca’nın özel Kütüphanesindedir.