|
Başmakçı Genel Görünüm |
İç Anadolu Bölgesi'nde, Afyon İline bağlı bir ilçe olan Başmakçı, batıdan Dazkırı, kuzey doğudan Isparta-Keçiborlu ilçesi, güneyden ise Burdur-Yeşilova ilçe toprakları ile Denizli-Çardak ilçesiyle çevrilidir. Afyon İlinin en güney ucunda yer alan Başmakçı, Afyon-Burdur karayolua 23 km uzaklıktadır.
İlçenin yüzölçümü 369 km2 olup, 96.200 hektarı tarım arazisi, 30 hektarı tarıma elverişsiz arazi, 185 hektarı funda ve ormanlık, 50 hektarı ise mera ve otlaklıktır. İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 15.772’dir. Bunun 8.521’i ilçe merkezinde yaşamaktadır.
İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede daha çok gül, şekerpancarı ve haşhaş bitkileri yetiştirilmektedir. Ayrıca, ilçenin dağlık bölgelerinde hayvancılık yapılmakta olup, koyun, keçi yetiştiriciliği ile büyükbaş hayvan ve yumurta tavukçuluğu daha fazla görülmektedir. Başmakçı İlçesi, Isparta, Kula, Lâdik, Hereke tipi halı dokumacılığı, gül yetiştiriciliği, kuş cenneti Acıgöl’ü ve tavuk çiftlikleriyle ünlülenmiş ve Türkiye yumurta borsasının merkezi olmuştur.
İlçenin güney batısında yer alan Acıgöl, başta nesli tükenmekte olan flâmingo kuşları olmak üzere, turna, kuğu, pelikan, meke, karabatak, yaban ördeği, kaz ve çeşitli kuş türleriyle görülmeye değer bir kuş cenneti durumundadır.
Başmakçı'nın bilinen tarihi Hititler zamanına (MÖ 1750-1200) kadar gitmektedir. Hititlilerden sonra Frigyalılar,
|
Başmakçı Acı Gölden Bir Görünüm |
Lidyalılar bu bölgeye sahip oldular. MÖ.VI.yüzyılda Perslerin, MS.IV.yüzyılda Makedonya Krallığının eline geçen bölge, Seleukosların, Bergama Krallığının egemenliği altında kalmış, daha sonra Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla birlikte Başmakçı Bizans toprakları içinde kalmıştır.
Malazgirt Savaşında (1071) Selçukluların Bizanslıları yenmesiyle Selçukluların egemenliğine girmiştir. Sarıkeçili Aşiretine bağlı Başmakçı topluluğu Azarbaycan’ın güneyinden Anadolu’ya gelerek bu bölgeye yerleşmişler ve bundan böyle bu yerleşim yerinin adı Başmakçı olarak anılmaya başlanmıştır. Bir diğer söylenceye göre de isminin; İlçenin kurulu bulunduğu alanın ova ve yeşil olması sebebiyle sûvarilerin atlarını besledikleri ve arazileri arpalık olarak kullandıkları söylenmektedir. Yörede ayakkabıcılık ileri olduğundan, sûvarilerin, çizmelerini burada yaptırdıkları, bu yüzden ilçenin, adını "ayakkabı ve çizme" anlamına gelen "Başmak" sözcüğünden geldiğidir.
Anadolu Selçuklularının dağılmasından sonra Germiyanoğulları Beyliği hakimiyetine geçmiştir. 1276 yılında Germiyanoğulları Beyliğine bağlı bir köy (karye) olarak kayıtlarda yer almaktadır. 1378 yılında Germiyan Beyi Şah Çelebi kızını Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Beyazıt’a verince Başmakçı'nın da içinde bulunduğu bölge çeyiz olarak verilmiş ve böylece Başmakçı Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Başmakçı tarih içerisinde Hüdavendigar (Bursa) vilayeti Sahipkarahisar (Afyon) ve Kütahya sancaklarına bağlanmıştır. Başmakçı 1988 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen herhangibi tarihi eser kalıntısı bulunmamaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar: www.resimler.tv sitesinden alınmıştır.
Yayın Tarihi :
12 Mayıs 2008 Pazartesi 20:50:04
Güncelleme :12 Mayıs 2008 Pazartesi 20:50:16