22
Aralık
2024
Pazar
BOLVADİN - AFYONKARAHİSAR
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
46.520
Yüz Ölçümü
926
Belediye Sayısı
17
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bolvadin Genel Bilgi

  Bolvadin'den Bir Görünüm
Afyon'un Merkez İlçesinden sonra en büyük İlçesi olan Bolvadin, güneyden Sultandağları (2.519 m.), kuzeydoğudan Emirdağları (2.307 m.) ve kuzeybatıdan Paşadağları (2.000 m.) ile çevrilidir. Afyon-Konya karayolundan 13 km içeride, il merkezine 61 km uzaklıkta, Antik Kral Yolu üzerinde ve Eber Gölü kenarında kurulmuştur. Bolvadin 3.ve 4. jeolojik devirlerde oluşmuş bir ovadır.

İlçenin, Sultandağları, Emirdağları ve Paşadağları üzerinde çeşitli yaylaları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Paşadağ ve Çoğu yaylalarıdır. Eber Gölü havzası teknotik bir çukur olup, Akarçay’ın ve Sultandağları’nın kaynak sularıyla beslenerek ve zamanla su dolarak oluşturmuştur.

İlçenin tek akarsuyu Akarçay’dır. Ahır dağlarından doğar ve Eber Gölü’ne dökülür. Üzerinde Altıgöz, Develi, Kırkgöz ile Sırt köprüsü gibi köprüler vardır. Afyonkarahisar'a 48 km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 926 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 79.888'dir.

İlçe ekonomisi, tarım, ticaret ve sanayiye bağlıdır. Halkın geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılıktır. İlçenin 
  Bolvadin Çarşı Camii
kendi adını taşıyan ovasında buğday, arpa, mısır, nohut, fasulye, yeşil mercimek, fiğ, şekerpancarı, haşhaş, ayçiçeği yetiştirilmete; elma, armut, kayısı, vişne, kiraz gibi meyveler de üretilmektedir. İlçenin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Afyon Alkoloid Fabrikası 1981 yılında deneme üretimi ile hizmete girmiştir. Yaklaşık olarak 500 çalışanıyla bu kuruluşumuzda yılda 50-90 ton arasında afyon (morfin, hidrat, kodein v.s.) üretilmektedir. Bu üretimin büyük bir bölümü ihraç edilmektedir.

Bolvadin’de ilk yerleşim yeri, Üçhöyükler mevki ndeki "Kayster Pedion" şehridir. Anadolu’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan yöre, Cilâlı Taş-Maden devirlerini, Hitit, Frig, Lidya, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.

Bolvadin, 1107 tarihinde Emir Mengücek Bey’in komutasındaki Türk birlikleri tarafından fethedilmiş olup, kaleye Yazır, Karkın, Çepni, Avşar ve Oğuz boyları yerleştirilmiştir.Selçuklular döneminde Haçlı Seferlerine sahne olmuştur.Tarih içinde Selçuklular, Sahipata, Karaman-Beyşehirli oğulları toprakları içinde yer almıştır. Bolvadin, I.Sultan Murat zamanında Osmanlı topraklarına katılmış, 1881 yılında Lala Sinan Paşa burada  
  Bolvadin İnsuyu Mağraası
büyük bir külliye yaptırmıştır. Osmanlıların egemenliğine girdikten sonra İstanbul-Bağdat ticaret yolu üzerinde bir durak noktası olarak önem kazanmış ve gelişmiştir. XIX.yüzyılda demiryolu hattı dışarıdan geçince önemini yitirmiştir. Bu dönemde Hüdavendigâr vilayetinin Karahisar-ı Sahib sancağına bağlı bir kaza merkezi idi. Cumhuriyet döneminde de bu konumunu sürdürmüştür.

Kurtuluş Savaşı sırasında 2 Nisan ve 20 Ağustos 1921'de iki kez Yunan işgaline uğrayan Bolvadin, bu işgallerden 24 Eylül 1921'de kurtarılmıştır. Bolvadin Büyük Taarruz sırasında da önemli bir karargah merkezi idi.

İlçe turistik ve tarihî eserler yönünden oldukça zengindir. Eber Gölü, Heybeli kaplıcası, Horan parkı gezi ve dinlenme yerleridir. 1987 yılında Belediye Müzesi kurulmuştur. Bolvadin kemerkaya Kasabasının 3 km. kuzeyinde, Geç Roma ve Erken Bizans dönemine tarihlendirilen Yedi Kapı Kaya Yerleşim yeri ve Özburun kasabasında Minarelik Deresi'nde peri bacaları ile İnsuyu Mağarası bulunmaktadır.


Ayrıca ilçede günümüze gelebilen tarihi eserlerşunlardır;

Rüstem Paşa Camisi
Hacı Ahmet Camisi
Alaca Cami
Lala Sinan Paşa Camisi
Çarşı Camisi
Kırklar Camisi
Yanık Kışla
Kırkgöz Köprüsü
Alaca Çeşmesi

Tahtalı Cami Çeşmesi
Hüsamoğlu Hacı Beyazıt Çeşmesi
Ak Çeşme
Kara Çeşme
Hacı Ahmet Çeşmesi
Bolvadin Kurtuluş Savaşı Şehitliği
Bolvadin Müzesi



Kenthaber Kültür Kurulu 


Fotoğraflar: www.el-aziz.net ve wowturkey.com sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 21:58:01
Güncelleme :12 Mayıs 2008 Pazartesi 21:58:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR