21
Kasım
2024
Perşembe
DİNAR - AFYONKARAHİSAR
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
50.311
Yüz Ölçümü
1.328
Belediye Sayısı
66
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Dinar Genel Bilgi

  Dinar Genel Görünüm
Afyonkarahisar'ın Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Dinar ilçesi kuzeyde Kızılören ve Sandıklı, kuzeydoğuda Şuhut, doğu ve güneyde Isparta ili, güneybatıda Başmakçı ilçesi, batıda da Evciler ilçesi ve Denizli ili ile çevrilidir.

Dinar, Afyon-Antalya karayolu üzerinde bulunan Dinar,1908 yılında ilçe olmuştur. Dinar İlçesi, Akdeniz ve Ege bölgesi arasında kalır. İlçe merkezi ve güneyindeki köyler Akdeniz bölgesinde, kuzeyindeki köyler Ege bölgesindedir.
İlçe topraklarının kuzeyini Akdağ'ın, kuzeydoğusunu Kumalar Dağının, doğusunu da Karakuş Dağlarının uzantıları engebelendirir. İlçenin Dombay, Çöl Ovası ve Dinar Ovası adıyla başlıca üç ovası, Karakuyu adıyla bir gölü, bir akarsu olarak Büyük Menderes nehri vardır. Cerit yaylası ve Dombay İncebel yaylası önemli yaylalarındandır.

İlçe topraklarının sularını Büyük menderes Irmağı toplar. İlçe merkezinin kuzeydoğusunda yer alan ve Marsyas kaynağı diye adlandırılan bol sulu karstik kaynaklar Büyük Menderes Irmağı'nın başlangıç kollarıdır. Afyon il merkezine 105 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.328 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 88.304'tür.

İlçenin ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında haşhaş, şeker pancarı, tahıl, ayçiçeği ve baklagiller gelmektedir. Mermer işleme, un ve tuz üretimi, teneke kutu, tarım aletleri ve mobilya yapımı başlıca geçim kaynağıdır.

Eski bir yerleşim yeri olan Dinar, tarihte kelainai, Apemeia Kibotos, Gelene gibi isimlerle anılmıştır. Yöredeki çok sayıda höyükte yapılan araştırmalarda elde edilen buluntular, MÖ.3000'lere tarihlendirilmektedir. Bu 
  Dinar Şehitler Çeşmesi
bulunular arasında kerpiç ya da çamur sıvalı evler, ambarlar, çanak çömlek, süs eşyaları, paralar ve Hitit çivi yazılı tabletleri bulunmaktadır. Ulaşım yolları üzerinde önemli bir ticaret, din ve kültür merkezi olan yöre, MÖ.1000'lerde, önde gelen Frigya kentlerinden biri idi. Kral Midas MÖ.VIII.yüzyılda başkentini buraya taşımıştır. Lidyalılar zamanında da (İÖ.660-546) önemini koruyarak Pers Kralı II.Dareios Okhos'un (MÖ.423-404) MÖ.407'de kurduğu Büyük Frigya Satraplığı'nın merkezi olmuştur. Pers kralı Kserkes buraya bir saray yaptırmıştır. İskender'in (MÖ.333) egemenli altına giren yöre daha sonra seleukosların yönetimine girmiştir. seleukos kralı I.Antiochos, Kelainai olan kentin adını Apameia Kibitos olarak değiştirmiş ve kenti daha açık bir alana taşımıştır. Bundan sonra kente sırasıyla Bizans, Abbasi ve Selçuklular egemen olmuşlardır.

Dinar adını, uzun süre egemenliği altında kaldığı Perslerin para biriminden aldığı sanılmaktadır. Antik kent kalıntıları ve Kserkses sarayı kalıntıları kentin kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Osmanlı döneminde önemini yitiren kent, uzun süre Geyikler adıyla bir nahiye merkezi olarak kalmış, II.Meşrutiyetten sonra Hudavendigâr vilayeti Karahisar-ı Sahip sancağına bağlı bir kaza olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nda Yunan işgaline uğramış, Cumhuriyetten sonra İlçe merkezi yapılmıştır.

İlçede bulunan belli başlı eski eserler, Tanrıkulu Mabedi ( Danteon ), Artemis Anaitis Mabedi, Tiyatrosu, Agorası (Pazar yeri) ve Stadyumudur. Bunların yanı sıra Suçıkanı, Pınarbaşı, Karakuyu kuş cenneti, Norgaz orman piknik alanı, Cerit ve Zenderi yaylası önemli dinlenme yerleridir.



Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar: www.dinar.gov.tr ve www.yerelnet.org.tr sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 17:17:22

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR