AFYONKARAHİSAR’ın Hocalar İlçesi Çepni Köyü’nde oturan 54 yaşındaki Niyazi Çimen, dağdan gelen suyun üzerine kurduğu türbinle 6 yıldır kendi elektriğini üretiyor. Çimen, aynı suyun önüne yaptığı havuzlarda ise alabalık yetiştirerek geçimini sağlıyor.
Almanya ve İsviçre’de inşaat işçiliği yapan Niyazi Çimen, 1997 yılında kesin dönüş yaptı. Hocalar İlçesi Çepni Köyü’ne yerleşen Niyazi Çimen ve eşi 48 yaşındaki Yıldız Çimen, 6 yıl önce köy merkezine 3 kilometre mesafedeki Canbaş Tepesi’ne yaptıkları tek odalı evlerinde yaşamaya başladı. 29 yıllık evli çift, evlerine elektrik bağlanması için TEDAŞ’a başvurdu. Çabalarından sonuç alamayan Niyazi Çimen, kendi elektriğini üretmek için harekete geçti. Canbaş Tepesi’nden dereden akan suyun üzerine bir türbin yerleştiren Çimen, ihtiyacı olan elektriği bu sayede elde etmeyi başardı. Ürettiği elektrikle aynı anda 7 ampul, televizyon ve buzdolabını çalıştırdığını anlatan Niyazi Çimen, 6 yıldır elektrik faturası ödemediğini söyledi.
Çimen, Almanya’dan kesin dönüş yaptıktan sonra köyde yaşamaya başladığını vurguladı. Çimen, "Evime köyden elektrik getirilmesi için TEDAŞ’a müracaat etim. ’Yapamayız’ dediler. Karadeniz Bölgesi’nde benzer birçok evde elektrik olduğunu söyledim. Yetkililer bana, ’Karadeniz’i buraya getir biz de elektriği verelim’ dedi. TEDAŞ’tan ümidi kesince tepeden akan suyun üzerine türbin kurarak elektrik üretmeye başladım" dedi.
24 SAAT ELEKTRİK MEVCUT
Günlük 5 vatlık elektrik elde ettiğini kaydeden Niyazi Çimen, elektriği nasıl elde ettiğini ise şöyle anlattı: "Suyun hız kazanması için varillerden yararlanarak bir sistem kurdum. Suyun hız kazandığı bölgeye büyük bir çark yerleştirdik. Bu çarka bağladığımız bir düzeneği de elektrik üretimi yapan motora bağladık. Suyun çarpmasıyla dönen çark, enerji üretiyor. Evimizde 24 saat kesintisiz elektrik var. Şehir şebekesiyle aynı güçte evimizi aydınlatıyoruz. Aynı anda her biri 75 watt’lık 7 ampul, televizyon ve buzdolabı çalışıyor."
BALIK ÜRETİYOR
Niyazi Çimen, elektrik elde ettiği suyun israf olmaması için de kurduğu havuzlarda balık üretiyor. Balık üretim tesisi yapmak için önce fizibilite raporu hazırladığını, ardından da ÇED raporu aldığını anlatan Çimen, ruhsatını aldıktan sonra ruhsatlı bir şekilde balık üretim çiftliği kurduğunu söyledi. Bölgede başka piknik alanı olmadığı için alabalık üretmeye başladığına değinen Çimen, "Bölgeye piknik yapmaya gelenler bizden balık alıyor. Çevreye zarar vermeden, doğanın içinde yaşarken, aynı zamanda sattığımız balıkla yaşantımızı sürdürüyoruz" dedi.
DOĞANIN İÇİNDE MUTLULAR
Niyazi Çimen’in 29 yıllık hayat arkadaşı Yıldız Çimen ise doğanın içinde kurdukları yaşam alanlarında çok mutlu olduğunu söyledi. Her işi eşiyle birlikte yaptığını belirten Yıldız Çimen, "Evimize gelen yola kadar birlikte yaptık. Devlet elektrik vermeyince onu da kendimiz ürettik. Şimdi burada kurduğumuz balık tesisinde buraya gelen piknikçileri ağırlıyoruz" diye konuştu.