Müze, Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde bulunmaktadır.
Taş Medrese olarak da bilinen Gedik Ahmet Paşa Medresesi, Cumhuriyet`in ilk yıllarında Afyon Asar-i Atika Muhipleri Cemiyeti`nin çabalarıyla resmi müze deposu haline getirilmiş, 1931 yılında müze deposu olmuştur. Medrese, 1933`te Afyon Müze Müdürlüğü haline getirilmiş ve Sayın Süleyman Gönçer, müdür olarak atanmıştır. 1933 yılından 1970 yılına kadar karma müze olarak hizmet veren Afyon Müzesi`nin, 1971`de Arkeoloji Müzesi`nin bulunduğu yeni binaya taşınmasıyla Gedik Ahmet Paşa Medresesi etnografik özellikli taş eserlerin deposu olarak kullanılmaya başlandı. Medrese, 1978 yılında başlatılan ve 1994 yılına kadar süren restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmaları sonucu 1995`te Türk İslam Eserleri Müzesi olarak tekrar ziyarete açılmıştır.
Burada çeşitli dönemlere ait İslâmi mezar taşları, kabartmalı Türkmen mezar taşları, at arabaları ve topak evler bahçede sergilenmektedir. Medresenin odalarında Afyonkarahisar evlerinin pencere örnekleri, tarım araç ve gereçleri, İslâmi sikkeler, Türkiye Cumhuriyetinde basılmış paralar, savaş araç ve gereçleri, dergâh eşyaları, el yazmaları sergilenmektedir.
Medresenin eyvan bölümünde ve dershanesinde Afyonkarahisar el sanatlarında keçecilik, yemenicilik ve demircilik örnekleri bir araya getirilmiştir. Afyonkarahisar mutfağı, oturma odası, dokuma tezgâhı ve örnekleri, aydınlatma araç ve gereçleri, Afyonkarahisar’lı Aşık Ömer’in kişisel eşyaları, işlemeler, çoraplar, keseler ve yöresel kadın giysileri de koleksiyonları tamamlamaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu