21
Kasım
2024
Perşembe
SULTANDAĞI - AFYONKARAHİSAR
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
19.847
Yüz Ölçümü
709
Belediye Sayısı
14
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sultandağı Genel Bilgi

 

Afyon İline bağlı bir ilçe olan Sultandağı, doğu ve güneyde Konya, güneybatıda Isparta illeri, batısında Çay, kuzeyinde Bolvadin, kuzeydoğuda da Emirdağ ilçesi ile çevrilidir.

İlin doğusunda yer alan ilçe topraklarının kuzeyini Emir Dağı'nın güneydoğu uzantıları, güneybatısını da Sultan Dağları engebelendirir. Bu dağların yüksek kesimleri kuzeydoğu ve güneybatıda doğal sınırı oluşturur. İlçenin güneybatı ve batı sınırları İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerini birbirinden ayırır.

Sultandağı yerleşim olarak, Ege bölgesi ile İç Anadolu bölgesinin kesişim noktasına yakın bir alandadır. Esas yeri, Göller Bölgesi olarak adlandırılan alanın kuzeyinde Eber-Akşehir Gölleri ile Batı Torosların İç Anadolu’daki uzantısı olan Sultandağı’nın eteklerinde yer almaktadır.

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 22.184'tür. Yüzölçümü ise 983 km²’dir. 1958 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Meyveciliğin yanında daha çok buğday, arpa, mercimek, fasulye, haşhaş, nohut ve kimyon üretimi yapılmaktadır. Hayvancılık olarak koyun, kıl keçisi, sığır, tavuk ve arıcılık yapılmaktadır. Sultandağlarının etekleri ile demiryolu ve Akşehir Gölü arasında kalan sulanabilir alanlarında meyvecilik, ilçenin diğer bölümlerinde ise hububat ve hayvancılık yapılmaktadır. Sanayi ve el sanatları pek gelişmemiştir.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte eski bir tarihe sahip olduğu sanılmaktadır. Bizanslılar ve Selçuklular zamanına kadar batı ve doğunun yol uğrağıdır. Ayrıca Anadolu-Bağdat İpek Yolu’nun Sultandağı’ndan geçmesi de ticarî bir önem kazanmıştır.

1907 tarihli Hüdavendigâr (Bursa) vilayeti salnamesine göre; Sultandağı yöresi Karahisar-ı Sahib (Afyonkarahisar) sancağının Bolvadin kazasına bağlı bir nahiye idi. Daha sonra Çay ile birleşte 1958'de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede tarihi eser olarak;

Sahipata Kervansarayı
Çarşı Camisi
Çifte Hamam bulunmaktadır.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.afyonkarahisar.gov.tr adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 17:26:45

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR