Köşk ilçesinden bir görünüm |
Ege Bölgesi'nde Aydın İline bağlı ilçe olan Köşk, doğusunda Sultanhisar, güneydoğusunda Yenipazar ilçeleri, güney ve batısında Merkez ilçe, kuzeyinde de İzmir ili ile çevrilidir.
Aydın-Denizli Karayolu üzerinde, Aydın’a 18 km. uzaklıktadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 25.321'dir.
İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Ekili ve dikili alan toplam 106.471 dekardır. İlçe merkezi ve ova köylerinde narenciye, pamuk, mısır, yüksek arazi yapısı olan köylerde; önemli miktarda zeytin, kestane, incir üretilmektedir. Ayrıca önem sırasına göre karpuz, erik, şeftali, buğday gibi ürünler de yetiştirilmektedir. Bölgenin en büyük kestane pazarı Köşk ilçesinde kurulmaktadır. Yılda 10.000 ton kestanenin önemli bir bölümü selekte edilmiş ve ambalajlanmış olarak pazarlanmaktadır. Hayvancılık, tarımın yanında ikinci bir iş olarak yapılmaktadır.
Yavuzköy Şemsi Paşa Cami |
1878 yılında nahiye olan Köşk, nüfus azalmasından dolayı 1932-1958 yılları arasında köy statüsünde yönetilmiş, 1958 yılında tekrar nahiye olmuştur. Köşk adını 1653 yılında meydana gelen deprem nedeniyle almıştır. Halk buna istinaden “Göçük” ismini vermiş daha sonraları “Göçük”e olan benzerliğinden dolayı “Köşk” adına dönüşmüştür
İlçe genelinde 1 lise, 16 ilköğretim okulu olmak üzere 17 okulda eğitim-öğretim verilmektedir. Bu okullarda; 152 öğretmen, 3695 öğrenci öğrenim görmektedir. Köşk ilçesinde ilçe merkezi ile Başçayır, Çiftlik, Koçak köylerinde olmak üzere 4 sağlık ocağı hizmet vermekte, hizmet binası inşaatı devam eden Beyköy Sağlık Ocağı yakında hizmete girecektir. Bu sağlık ocaklarına bağlı olarak köylerde hizmet veren 6 sağlık evi bulunmaktadır.
İlçede Osmanlı dönemine ait Yavuzköy Şemsi Paşa Camisi bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu