21
Kasım
2024
Perşembe
SULTANHİSAR - AYDIN
Belediye Sayfaları
Nufus
946.971
Yüz Ölçümü
8.007
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
21.446
Yüz Ölçümü
267
Belediye Sayısı
14
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sultanhisar Genel Bilgi

Sultanhisar Genel Görünüm

Ege Bölgesi'nde Aydın İli'ne bağlı ilçe olan Sultanhisar'ın doğusunda Nazilli, güneydoğusunda Bozdoğan, güneyinde Yenipazar, güneybatısında Aydın Merkez ilçesi, batısında Köşk, kuzeyinde de İzmir bulunmaktadır. Sultanhisar'ı Aydın Dağları engebelendirir. Büyük Menderes Irmağını toplayan Atça ve Malgaç dereleri yöreyi sulamaktadır. Yüzölçümü 267 km.2, denizden yüksekliği 84 m.dir. İlçenin 2000 Yılı Genel Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 22.795'tir.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca yetiştirilen ürünler zeytin, üzüm, incir, narenciye, çiğit ve pamuktur. Merkez ilçeden sonra en çok zeytin üretilen ilçedir. Bu nedenle de çırçır ve zeytinyağı fabrikaları yöredeki belli başlı sanayi kuruluşlarıdır. Tarım ürünleri mumlama ve paketleme tesisleri ile bir emaye, jant ve dişli fabrikası da bulunmaktadır. Hayvancılık gelimemiştir.

Sultanhisar'dan Bir Görünüm

Karia bölgesinin kuzey kesiminde yer alan Sultanhisar'da ilk yerleşimin Hititler döneminde olduğu sanılmaktadır. Hititlerden sonra Frigler ve Lydialılar buraya egemen olmuş, İon göçünden sonra antik Nysa kenti burada kurulmuştur. Büyük İskender'in Pers egemenliğine son vermesinden sonra Makedonyalılar buraya hakim olmuş, ardından yöre, Seleukos ve Pergamon Krallığı'nın yönetimine girmiştir. Pergamon Kralı III.Attalos'un vasiyeti uyarınca Roma'ya bağlanan yöre Bizanslılardan sonra 1230'da Menteşeoğulları'nın eline geçmiştir. Sultanhisar, 1308'de Aydınoğulları'na tabi olmuş, XV.yüzyılda da Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Buradaki en önemli tarihi olay 1828-1830 arasında Osmanlı yönetimine karşı ayaklanan Atçalı Kel Mehmet'in kontrolü altına girmesidir.

Nysa antik kentindeki Roma hamamı

XIX.yüzyılın sonlarında Aydın vilayeti Aydın sancağının Nazilli kazasına bağlı iken, 1919'dan 1922'ye kadar zaman zaman el değiştirerek Yunan işgalinde kalmıştır. Yörük Ali Efe Malgaç Köprüsü'nde Yunan askerlerine karşı baskınlar düzenlemiş, Kurtuluş Savaşı sırasında da Kuvayi Milliye'nin başarıları burada görülmüştür. Sultanhisar 1958'de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçedeki en önemli eser Nysa antik kentinin kalıntılarıdır. Bu antik kente ait, kent surları, tiyatro, agora, hamamlar, stadium, gymnasium, odeon, bouleuterion, nekropol ve bizans dönemine ait kilise kalıntıları günümüze gelebilmiştir. Ayrıca yörede mermer heykeller, mezar stelleri ve çok sayıda da sikke bulunmuştur.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.aydin.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 14:15:55

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR