Baklan Genel Görünüm |
Ege Bölgesi’nde, Denizli İli’ne bağlı bir ilçe olan Baklan, beşparmak Dağı eteklerinde kurulmuştur. İlçe, doğusunda Dazkırı ilçesi, batısında Çal, kuzeyinde Bekirli ve Çivril, güneyinde de Bozkurt ilçeleri ile çevrilidir. Denizli’ye 60 km. uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 950 m. olan Balkan’ın toplam nüfusu 8.440’tır. Büyük Menderes Nehri ilçe toprakları sınırından geçmektedir. İlçenin en büyük ovası Baklan ovası, en yüksek dağı 1307 m. yüksekliğindeki Beşparmak Dağı’dır.
İlçe ekonomisi tarıma dayalıdır. Baklan Ovası yeterince sulanamadığından istenilen ürün alınamamakta olup, son yıllarda sulama ve kanalet yapım çalışmaları yapılmaktadır.
Baklan Arapça’da zahire anlamına geldiğinden ovaya, Baklan denilmiştir.
Bölgede yüzey araştırmaları ve arkeolojik kazı yapılmadığından ilçenin eski tarihi ile ilgili bilgiler yetersizdir. Bununla birlikte, 1200 yıllarında Anadolu Selçuklu zamanında, Horasan beylerinden Abdi Bey, Baklan Ovası’nda oymağı ile gelerek yerleşmiştir. Onun ardından Anadolu Selçuklu Uç Beylerinden Hüsamettin Bey de buraya gelerek yerleşmiştir. Her iki Bey arasında yörede çarpışmalar olmuş ve Hüsamettin Bey ölmüştür.
Baklan’da günümüze gelebilen eserler arasında; Boğaziçi Camisi, Hüsamettin Bey Türbesi bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu