Bekkili'den Genel Bir Görünüm |
Ege Bölgesi’nde, Denizli İlçesi’ne bağlı bir ilçe olan Bekilli, güneyinde Uşak ili, kuzeyinde Çal, doğusunda Çivril, güneydoğusunda Güney ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir.
Denizden yüksekliği 850 m.dir. Denizli’ye 86 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 10.577 km2 olup, toplam nüfusu 10.577’dir.
İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Tarıma en elverişli arazi kesimi Coğaşlı ve Yeşiloba Köyleri civarında bulunan Mebdele Ovası’dır. Onun dışındaki alanlar engebeli ve yeterince sulanamadığından verim alınamamaktadır. İlçenin en önemli sanayi kuruluşları, sirke, pekmez, şarap imalathaneleridir. Küçük çapta un değirmenleri ve demir doğrama atölyeleri ile tamir atölyelerinden oluşur. İlçede mermer, asbest, manganez,grafit,talk, vermikolit, gayanitbarit madenlerine ait yataklar bulunmaktadır. Bunlardan Coğaşlı, Taşdemir ve Köselli Köyleri civarındaki bazı mermer ocakları işletilmektedir.
İlçenin tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yörede yüzey araştırması yapılmamış, ayrıca antik kaynaklarda da burada herhangi bir antik kentin bulunduğuna dair bir bilgi yoktur. Malazgirt Svaşı’ndan (1071) sonra Süleyman Şah’ın Uç Beylerinden Yahya ve Bekir Beyler tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır. Bu yüzden de ilçenin bir mahallesine Yahyalar ismi verilmiştir. Bekir Bey’in adı da ilçeye verilmiştir. Osmanlı döneminde Afyonkarahisar Sancağına bağlı bir köy iken, daha sonra İzmir’e ardından da 1910’da Denizli’nin Çal ilçesine bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir’in işgalinden iki ay sonra Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, 30 Ağustos 1922’de bağımsızlığına kavuşmuştur. 1987 yılında çıkarılan bir kararnameden sonra 1988’de Denizli’ye bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu