Tüm hazırlıkları tamamlayan turizmciler, kriz, domuz gribi ve Ramazan’ın ağustosa rastlamasına rağmen, en azından geçen yılki rakamları tutturmayı hedefliyor.
İzmir Çeşme’de yaz sezonu hazırlıkları tamamlandı. Turizmci, ekonomik kriz, domuz gribi ve Ramazan ayının ağustosta başlayacak olmasına rağmen umutlu. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, tüm olumsuzluklara rağmen geçen yılki rakamları tutturmanın en büyük hedefleri olduğunu söyledi. Tüm dünyanın yaşadığı olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin, rakipleri İspanya ve Yunanistan’a oranla daha şanslı olduğunu belirten Öncel, “Ülkemize geçen yıl gelen turist sayısı 22 milyondu. Sayı bu yıl da geçen senenin altına inmeyecektir. Çeşme olarak en büyük hedefimiz, en azından geçen yılki turist sayısına ulaşmak” dedi. Ön rezervasyon sisteminin Çeşme’de halen istenilen yoğunlukta olmadığını kaydeden Veysi Öncel, şunları söyledi:
Kaymağı Antalya yiyor
“Bunun kaymağını Antalya bölgesi yiyor. Çeşme’de yüzde 10’luk bir ön rezervasyon hareketliliği var. Temmuz ve ağustosta yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu sezon başta Radison SAS olmak üzere irili ufaklı otellerle yatak sayımız 2 bin arttı. Toplamda 8 bini nitelikli 17 bin 500 yatağa ulaştık. Bu yeterli değil. Çeşme ve Alaçatı’nın butik otellerle donatılması, marka otellerin gelmesi gerekiyor.”
Çeşme’de 30-350 TL arasında konaklama olanağı bulunduğunu ifade eden Öncel, “Çeşme bu yılda gözde olacak” diye konuştu. En büyük sorunun ise yıllardan bu yana çözümlenemeyen ecrimisil (işgaliye bedeli) konusu olduğunun altını çizdi.
Grand Çeşme Genel Müdürü Kesikçiler:
“Ön rezervasyonlar yine yabancı ağırlıklı. Türk müşteri rezervasyona son 1-2 haftada karar veriyor. Çeşme, Ramazan’ı geçirmek için uygun bir bölge. Bu avantajı nedeniyle diğer yerlerin aksine rezervasyon artışı bile olabilir. Yüzde 10’dan fazla bir küçülme olacağını sanmıyorum. Hareketli ve dolu bir sezon diliyorum. Sezonun bu yıl da uzayacağını sanmıyorum.”
Sisus Otel ortağı Bülent Tercan:
“3 yıldır Çeşme’yi uluslararası fuarlarda tanıtarak pazarlamaya çalışıyoruz. Başlarken 5 yıllık perspektif belirlemiştik. Pazarlanma derinlik içerisinde ilerliyor. Ön rezervasyonda yüzde 20’ye ulaştık. Yabancı turist konusunda özellikle Sun Express’in direkt uçtuğu şehir ve ülkelere odaklandık. 1 Nisan- 30 Ekim arasında Çeşme’ye turist akışını sağlamayı başardık.”
Altınyunus Hotel Genel Müdürü Tayfun Başkurt:
“İç pazar erken rezervasyon sistemine alışmaya başlamalı. Okulların kapanmasıyla birlikte Çeşme’de hareketlilik başlayacak. Mayısa kadar oldukça sıkıntılıydı, sonra bir hareketlenme oldu ve toparlandı. Krizin etkilerini ilk 4 ay yoğun yaşadık. Sonuçta insanlar tatil ihtiyaçlarını bir şekilde karşılayacaklar. İlk dönemlerdeki paniğin de azaldığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın Haziran-ağustos döneminde sağlık kongreleri için bütçe vermemesi de ciddi boşluklar yaratıyor. Sadece yurtiçi pazarla yetinilmemeli, yurtdışı da irdelenmeli. Çeşme pazar payını artırmalı.”
Ilıca Otel Genel Müdürü Yakup Demir:
“Mayısa kadar erken rezervasyonda yüzde 20 düşüş vardı. Uzatılan kampanyayla giderilmeye çalışılıyor. Sezonun kriz ve Ramazan ayıyla buluşması dezavantaj olsa da, iç piyasa hareketinin Çeşme’de yoğunlaşması nedeniyle, Temmuz ve ağustosun yüzde 90 dolulukla seyredeceğini düşünüyorum. Haziranın ilk günlerinde münferit ve acente rezervasyonlarında Çeşme’ye yönelik ciddi artışlar var. Ecrimisil sorununu halledersek, kaliteli beachler açılabilir. Denizi çok iyi pazarlayabiliriz. Eğlence turizmini de ön plana çıkararak, dünyaca ünlüleri Çeşme’ye getirebiliriz.”