Kent tarihinin gün yüzüne çıkarılması için önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Agora, Smyrna ve Phokai'deki kazıların sadece işçilik ve malzemeleri için 2 milyon YTL'lik destek verdi. Agora ve çevresini "Arkeoloji ve Tarih Parkı" olarak düzenlemeyi planlayan Büyükşehir, bölgedeki kamulaştırmalar için de iki yıl içinde 15.4 milyon YTL kamulaştırma bedeli ödedi.
8500 yıllık tarihi ile önemli medeniyetlere evsahipliği yapan İzmir'de, farklı yerlerdeki arkeolojik alanlarda devam eden kazılarla, tarihi gözler önüne sermek için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Arkeolojik değerlerin kent yaşamına ve turizmine kazandırılması için büyük çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, başta arkeolojik alanlardaki kamulaştırmalar olmak üzere; işçilik ve malzeme yardımı gibi pek çok alanda kazı çalışmalarına destek veriyor. Agora, Smryna (Bayraklı), Yeşilova ve Foça'daki arkeolojik kazıları destekleyen Büyükşehir Belediyesi, özellikle Agora Bölgesi'ndeki kamulaştırmalar için yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Agora'da 3 etap şeklinde kamulaştırma yapan Büyükşehir Belediyesi 2006 yılından itibaren bugüne kadar yaklaşık 15.4 milyon YTL kamulaştırma bedeli ödedi. Agora'nın gün yüzüne çıkarılması için 16.6 milyon metrekarelik alanda kamulaştırma yapılmasını öngören Büyükşehir Belediyesi, parsel ve zemin üstünde bulunan 13.6 milyon metrekare alanı tamamen kamulaştırarak buradaki yapıların tapusunu aldı.
Yapılan kamulaştırmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılan ve hafriyatları taşınan arkeolojik kazı alanların etrafı, yine Büyükşehir ekipleri tarafından tel örgü ya da duvar ile çevrelenerek emniyetli hale getiriliyor ve kazı ekibine devrediliyor. Sonrasında da kazı ekibinin ihtiyacına göre, işçilik, malzeme, yemek ve hafriyat/yıkıntı taşıma konularında yardım veriliyor.
ANTİK TİYATRO'YA BEKLENEN ONAY
Kadifekale ve Antik Tiyatro'nun gün yüzüne çıkarılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje ile kentin gecekondu alanları arasında sıkışıp kalmış en önemli kültür miraslarından Kadifekale -Antik Roma Tiyatrosu ve çevresinin korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması sağlanmış olacak. Bu proje kapsamında hazırlanan 1/5000 ölçekli 'İzmir Kemeraltı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı revizyonu' ile 'Kadifekale-Antik Tiyatro ve Çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı' ise Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 22.11.2007 tarihli toplantısında onanarak, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi. Kurul tarafından onaylanan projede, Büyükşehir Meclisi'nin onayının ardından kamulaştırmalar başlayacak. 8 bin 500 yıllık kentin tarihini ortaya çıkarmak ve kentle bütünleştirmek için yapılan çalışmaların önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu amaca yönelik projelerin gerçekleştirilmesi için ellerindeki tüm kaynakları seferber ettiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Agora ve çevresini korumak ve kentsel yaşamla kültürel bir canlılık içinde bütünleştirmek amacıyla hazırladığımız ve Konak Meclisi, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan Agora ve Çevresi Koruma - Geliştirme ve Yaşatma Projesi, bölgedeki tarihi alanın gün yüzüne çıkarılması açısından büyük önem taşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak amacımız, oldukça eski tarihlere uzanan kentimizin sahip olduğu zengin arkeolojik mirası gün yüzüne çıkararak kentle bütünleşmesini sağlamak".