23
Aralık
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Doğalgaz kesintisi sanayiciyi zorda bıraktı

Rusya ve İran'dan gelen doğalgazın akışında meydana gelen azalma nedeniyle yaşanan doğalgaz krizi, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (KOSBİ) fabrikaları da zor durumda bıraktı. Fabrikaların bir kısmı fuil-oil alımına yönelirken, bazıları da elektrik enerjisini TEDAŞ'tan tedarik ediyor.

KOSBİ'de önemli bir doğalgaz kullanıcısı olduklarını belirten Alkim Kağıt Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Kaya Aylanç, "Dün Avrupa'nın başına gelenler aniden bizim başımıza geldi. KOSBİ, BOTAŞ ile birlikte önce yüzde 50 kesintiye gidileceğini, bir kaç saat sonra da yüzde 100 kesintinin mücbir sebepler nedeniyle yerine getirilmesi gerektiğini söylediler ve vanalarımızı mühürlediler. Tabii bu bizi çok ciddi olarak rahatsız etti. Öncelikle bunun ne kadar süreceği konusunda hiçbir bilgi yok" dedi.

Doğalgaz kesintisi nedeniyle fuil-oil alımına başladıklarını ve enerji üretimini bu şekilde sağladıklarını, bunun ise üretim maliyetlerinde önemli artışa sebep olduğunu belirten Aylanç, "Artık bu maliyetlere göre elde ettiğimiz siparişlerin yerine getirilmesi gerekli. Önceden haber verilmeden yapılan bu işlem bizi oldukça zor durumda bıraktı. Açığımızı fuil-oil yönünde sipariş vermek yönünde kapatmak şeklinde bir karar aldık. Ancak, bu konuda da almış olduğumuz duyumlar, doğalgazdaki kesinti nedeniyle önemli miktarda fuil-oil talebinin olacağı, o konuda da yakın zamanda bir sıkıntı yaşanabileceği yönünde. Mevcut maliyetlerimizle almış olduğumuz siparişleri yerine getirmek konusunda çok ciddi endişelerimiz var. Bu artan ve hiç hesapta olmayan maliyetlerle bu siparişleri zararına yerine getirmiş olacağız. Ümit ediyoruz ki, bu doğalgaz kesintisine en kısa sürede bir son verirler" diye konuştu. Aylanç, önemli alternatif enerji rezervlerine sahip olan Türkiye'nin elektrik üretimi konusunda tamamen doğalgaza bağlı olmasının ne kadar hatalı olduğunun da bu yaşananlarla ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

"KRİZ YÖNETİMİ BAŞLATTIK"
Egeseramik Seramik Grup Başkanı Bülent Zıhnalı ise, dünden itibaren kriz yönetimi başlattıklarını söyledi. Zıhnalı, "Çarşamba gecesi saat 22.00 itibariyle tesislerimizde kullanılan doğalgazın miktarının yüzde 50 düşürülmesi konusunda Botaş'tan bir talep geldi. Bunun üzerine biz gerekli önlemleri alarak kojenerasyon tesislerimizde yüzde 50 olarak doğalgaz çekimini düşürdük. Ancak, BOTAŞ yetkilileri buraya gelerek kojenerasyon tesislerimizi mühürlemek suretiyle elektrik üreten tesislerimizin durması gerektiğini ifade ettiler. Bu talimata uyarak üretimi kestik.

Teknoloji gereği TEDAŞ'tan tedarik etmeye başladık elektrik enerjimizi" şeklinde konuştu. TEDAŞ'tan elektrik enerjisi almaya başladıktan kısa bir süre sonra nakil hatları nedeniyle bir saatlik sorun yaşadıklarını kaydeden Zıhnalı, "Şu andaki durumumuz, seramik, karo seramik, vitrifiye sağlık gereçleri üretimimiz aynen devam etmektedir. Sadece kojenerasyon tesislerimizde kendi şirketlerimize elektrik arzı durmuş durumda. Bu durum ne kadar devam eder? Benim kişisel kanaatim, özellikle de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü bu konuda son derece ciddi çalışmalar yapıyor. Olumsuz hava koşulları da özellikle likit doğalgaz getiren tankerin de yanaşmasına bir sorun oluşturdu. Şu anda fırtına bitti, tanker yanaşmış durumda ve Türkiye tekrar doğalgazla beslenme sürecine, yeteri kadar doğalgazla beslenme sürecine girmiştir" açıklamasını yaptı.

Zıhnalı, iki önemli konuya da dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi: "BOTAŞ, B planı olarak otoprodüktörlerin doğalgazlarını kesme gibi bir karar verdi ve bu kararı uyguladı. Burada iki konu var önemli olan. Bir tanesi, şu anda otoprodüktörler Türkiye'deki elektrik arzının yüzde 30'unu gerçekleştiriyorlar. Bu yüzde 30'un arzdan eksilmesi halinde TEDAŞ mevcut termik santraller ve hidroelektrik santralleri ile bu açığı giderebilir mi? Birinci soru işaretimiz bu. İkincisi ise, şimdi otoprodüktör denince elektrik üreten ve elektrik satan firmaları anlıyoruz biz, bir de sadece ve sadece kendi tesislerinin elektrik enerji ihtiyacı için kurulmuş bulunan bizimki gibi, biz bunlara kojenerasyon tesisler diyoruz, sonuç itibariyle bu tür tesislerin durdurulmaması gerektiği kanaatindeyim."

Bu arada, KOSBİ yönetiminin de doğalgaz sorunu nedeniyle sık sık toplantılar, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın'ın ise bakanlık ve BOTAŞ yetkilileri ile görüşmeler yaptığı ve çözüm aradığı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 23:35:02
Güncelleme :26 Ocak 2006 Perşembe 23:41:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?