Ege Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Konak, kuzeyde İzmir Körfezi, Narlıdere ve Balçova, kuzeydoğuda Karşıyaka ve Bornova, doğuda Buca, güneydoğuda Gaziemir, güneyde Menderes, batıda Güzelbahçe ile çevrilidir. Büyük bir bölümü İzmir kentini oluşturan bir ilçedir. İlçe toprakları düz bir arazi yapısına sahiptir.
Yüzölçümü 1.294 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 782.309’dur.
İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer.
İlçe ekonomisi tarım, ticarete dayalıdır. İlçenin büyük bir bölümü yerleşim alanıdır. Bununla birlikte yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, buğday, pamuk, ayçiçeği, zeytin, üzüm ve mandalina gelmektedir.
Konak’ın İlkçağ tarihi il merkezi ile paralellik göstermektedir. Antik Çağ İonia Bölgesinin önem kazandığı yörede Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Pergamon Krallığı, Romalılar ve Bizanslılar hakim olmuşlardır.
Malazgirt Savaşından sonra Türkmen boyları buraya yerleşmiş, Çakabey bir süre yöreye egemen olmuştur. Aydınoğulları 1310 yılında yöreyi ele geçirmiş, 1334’te Haçlılar buraya kısa bir süre ele geçirmişler, Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilmiştir. Timur tarafından yöre yeniden Aydınoğullarına verilmiş, daha sonra da 1425’te Çelebi Mehmet tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
I.Dünya Savaşı sonrasında 15 Mayıs 1919-9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır. Merkez ilçeye bağlı dokuz köy, Buca’nın dışında kalan mahalleler 1987’de Konak ismi ile ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Konak Camisi (Yalı Camisi ve Saat Kulesi bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, kenthaber fotoğraf arşivinden alınmıştır.