İzmir'e göç eden ailelerin kente uyum sürecini hızlandırabilmek için Kardeş Aile Projesi başlatan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de göçle gelen ilköğretim öğrencilerinin sosyalleşmesine katkı sağlıyor.
İzmir'e göçle gelmiş ailelere “Kardeş Aile Projesi” ile kent yaşamına uyum sağlama sürecinde destek olmayı amaçlayan ve 2 yıl içinde önemli aşamalar kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi yeni bir uygulama daha başlattı. “Kardeş Aile Projesi” ekibi tarafından hazırlanan "Güven Adası'na Yolculuk" adlı eğitim programı, ilk etapta Narlıdere İnönü İlköğretim Okulu'nda yaşama geçirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kente göç ederek gelen ve buradaki yaşama uyum güçlüğü çeken ailelere sosyal destek sağlamak amacıyla 2007 yılının Kasım ayından itibaren Kardeş Aile Projesi'ni başlatarak, Türkiye'de bir ilke imza attı. Büyük kente göç eden pek çok ailenin, kentin büyüklüğü karşısında şaşkınlık yaşaması ve kente yabancılıktan kaynaklanan çeşitli sorunlarla karşılaşması gibi sorunları en aza indirmeyi hedefleyen projeye, bugüne dek yüzlerce aile katıldı. “Kardeş Aile Projesi “ sayesinde kent yaşamını bilen, kent kültürünü benimsemiş kentli aileler ile kente göç ederek gelmiş aileler arasında kardeşlik bağı oluşturulması sağlandı. Kentli aileler, göçle gelen ailelere rehberlik ederek, kentlilik bilinci kazanmalarına yardımcı oldu.
Geride kalan iki yılın ardından projede yeni bir sayfa açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yaşanan uyum sürecinin en büyük mağdurları olan çocukları doğrudan hedef alan bir çalışma başlattı. Kentin yoğun göç alan bölgelerinden Narlıdere İnönü Mahallesi'ndeki İnönü İlköğretim Okulu'nda startı verilen “Güven Adası'na Yolculuk” adlı uygulamaya, ilk etapta eğitimcilerin katkıları ile tespit edilen 30 öğrenci dahil edildi. Uzman psikologlar eşliğinde yürütülecek ve 5 hafta sürecek eğitim programı kapsamında, gelir düzeyi düşük ve kente yakın zamanda göç etmiş ailelerin çocuklarının sosyalleşmesine yönelik çalışmalar yapılacak.
Kardeş Aile Projesi Ofisi'nden Psikolog Sevcan Özaras, eğitimler sırasında çocukların sosyalleşme süreçlerinde haklarını öğrenmeleri ve bir sosyal grup olarak aile kavramını incelemeleri gibi amaçlara yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Onlarla birlikte hem düşünerek, hem tartışarak, hem de öğrenerek bir yolculuğa çıkacağız. Eğer bu adaya varmaya hak kazanırsak, hep birlikte pasaportlarımızı alarak Güven Adası'na ulaşmaya çalışacağız” diye konuştu. Yapılan bu eğlenceli çalışmada çocukların demokrasi bilinci geliştirmeleri, kitle iletişim araçları ve kullanımı konularında bilinçlendirilmelerine yönelik etkinlikleri de oyunlarla gerçekleştirdiklerini dile getiren Psikolog Özaras şöyle devam etti:
“Eğitimlerimiz sırasında çocukların pek çok konuda aydınlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca çocuk istismarı ve ihmali konularında farkında olmaları, istismar ve ihmale karşı korunma potansiyellerinin güçlendirilmeleri ve son olarak yurttaşlık bilinciyle sağlıklı bir şekilde hayata hazırlanmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Kardeş Aile Projesi, çocuklarla yapılan bu çalışmalar ile aile içindeki sosyal yaşam ilişkilerine destek olmayı ve proje kapsamındaki ailelerin yaşam ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir”
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |