İç Batı Anadolu Bölgesi’nde, Kütahya İli’ne bağlı bir ilçe olan Hisarcık, doğu ve kuzeyinde Emet ilçesi, güneyinde Gediz ve Simav ilçeleri, batısında yine Simav ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını Şaphane Dağı’ndan kaynaklanan Emet Çayı sulamaktadır. Ayrıca Kocaçay, Gerençay ve Küçükçay ilçenin diğer akarsularıdır. İl merkezine 108 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 825 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 329 km2 olup, 2000 Yılı sayım sonuçlarına göre, toplam nüfusu 20.871’dir.
Ege ve İç Anadolu iklimlerinin (geçiş iklimi) özelliklerini taşıyan Hisarcık’ta yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, madenciliğe dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, patates, soğandır. Bunların yanı sıra elma, armut, vişne, kiraz, üzüm ve dut yetiştirilir. Hayvancılıkta ise, dağlık kesimlerde küçükbaş, ovalık kesimlerde de büyükbaş hayvan besiciliği yapılır. Tiftik keçisi yetiştirilir. Yer altı zenginliklerinden boraks, linyit, demir ve kaolen madenleri işletilmekte, gelişme sürecindeki ilçenin ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Hamamköy, Sefaköy, Yoncaağaç ve Altınören termal kaynakları da işletilmektedir.
İlçenin geçmiş tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra, Oğuzların Çavuldur boyu yöreye yerleşmiştir. Kütahya ile birlikte Emet’e bağlı olan Hisarcık da Selçukluların egemenliği altında kalmış, daha sonra Germiyanoğlu Beyliğine bağlanmıştır. Kütahya bölgesine hakim olan Germiyanoğulları 1389 yılında Karamanoğulları baskısını azaltmak için Devlet Hatun’u Yıldırım Beyazıt’a gelin olarak vermişler ve yöre de çeyiz olarak Osmanlı Devletine geçmiştir.
Osmanlı döneminde Kütahya Sancağı’nın Eğrigöz (Emet) kazasına bağlı kalmıştır. Ancak 1232-1816 yılında Yeniceköy’de Voyvodalık yapan Nasuhoğlu’nun isyanı üzerine Eğrigöz Kazası Nahiye statüsüne indirilerek Simav Kadılığına bağlanmıştır. Bu tarihten sonra Eğrigöz kazası daimi olarak Simav’a bağlı kalmamış salnamelerden anlaşıldığına göre bazen yine kadı tayin edilerek kaza statüsüne kavuşmuştur.
Cumhuriyet döneminde Hisarcık, Kütahya İli Emet İlçesine bağlı kalmış, bir köy niteliğinde iken, 1958 yılında bölgeye gelen Alman heyetinin incelemesi sonucu bor madeninin işletilmesine başlanmıştır. Bu da Hisarcık’ın gelişmesine yol açmıştır. 1967 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987’de Kütahya iline bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu