19
Eylül
2024
Perşembe
TAVŞANLI - KÜTAHYA

200 yıllık hamam yok oluyor

Tavşanlı'nın Moymul Mahallesi'ndeki 2 asırlık hamam yetkililerin ilgisini bekliyor. 

Moymul Mahallesi'nin Muhtarı Ali Sönmez, tarihi hamamın çok eski yıllara dayandığını ederek, Moymul Mahallesi'nde bulunan hamamın çocukluk yıllarında dedelerinden bile ne zamana ait olduğunu öğrenemediği bir yapı olduğunu ifade etti. "Eskiden evlerde banyo yapılmıyordu" diyen Sönmez, eski geleneklerde hamamların önemli bir yerinin bulunduğunu belirtti. Yeni yapılan evlerde banyo kültürünün evlere girmesiyle hamamların eski önemini yitirdiğini söyleyen Muhtar Sönmez, "Katı yakıtla ısıtılan tarihi hamamın işletilmesinin karlılığını kaybetmesi, hamamın kaderiyle baş başa kaldığı dönemin başlangıcı oldu" diye konuştu. Eski örf ve adetlerin yaşatılmasına günümüzde azami gayret gösterildiğini söyleyen Sönmez, düğün kültürümüzde hamamın önemli bir yerinin bulunduğunu söyleyerek kız hamamı, damat hamamı gibi adetlerin bölgede hamam kültürünü ayakta tutan önemli gelenekler arasında olduğunu ifade etti. Günümüzde hamamın yeniden işlerlik kazanacağı beklentisi içinde olmadıklarını belirten Sönmez, en son 1982'de işletilen tarihi hamamın eğer usta eller tarafından mimarisi korunarak onarımının yapılmaması halinde iki asırlık bir tarihin yok olacağını söyledi. 

Mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Mustafa Gürer ise, hamamın bitişik külhanında kazan altında yakılan katı yakıtla merkezi biçimde ısıtılmış müstesna bir şaheser olduğunu söylüyor. Kazandaki duman ve ısının dört bölümlü yunak odalarının zemininde ve duvarları arasında maharetle döşenmiş künklerin içerisinde dolaştırılarak üç kubbeden olaşan binanın damına açılan, ölçülü bir şekilde taksim edilmiş künk bacalardan gökyüzüne tali edilmek suretiyle hamamın ısındığını belirten Gürer, hamamın o dönemde yüzü aşkın köy arasında yapılmış örnek bir yapı olduğunu ifade etti. Hamamın odalarının orijinal tokmaklı kapılarla kapandığını söyleyen Gürer, kendiliğinden kapanma özelliği ile hamamın ısısını muhafaza etmeye yönelik büyük davul gibi ses çıkaran kapıların daha önemli bir kullanım amacının da olduğuna dikkat çekti. "Osmanlı'da her konuda örnek adaplar bulmak mümkün" diyen Gürer, "Tokmağın çıkardığı ses ile hamama birinin girdiği anlaşılır ve bu şekilde hamamda bulunanların kendine çeki düzen vermesi sağlanırmış" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 18:35:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet taşkıran IP: 85.103.239.xxx Tarih : 17.04.2007 14:15:42
evet neredeyse uzun seneler oldu küçükken ben de gitmiştim defalerca... mükemmeldii o zamanler terzi muzaffer işletirdi.. çok yıllar oldu yaklaşık 22 yıl gibii yaa keşke o günlere dönsem.. şimdi izmirde yim 17 yıl oldu ayrılalı moymuldan şirket sahibiyim amaa çokk özledimm ooo moymulu.....