19
Eylül
2024
Perşembe
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Derbentliler Köse Mihal Gazi'yi andı

Tavşanlı'da Köse Mihal Gazi türbesi çevresinde Derbent Köyü Kuruluş, Kurtuluş, Köse Mihal Gazi Kültür Şenliği geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Harmancık Yolu 20. kilometresindeki mekanda, Osmanlılar döneminde Bizans tekfuru iken müslüman olan ve Osmanlı Devleti’ne üstün hizmetlerde bulunan Köse Mihal’in türbesi yanında din görevlileri tarafından mevlid okunmasıyla başlayan şenlik, çeşitli etkinliklerle akşam saatlerine kadar devam etti.

1325’te yörenin fethi ve Derbent Köyü’nün 1922 yılında düşman işgalinden kurtuluşu da şenlikler kapsamında canlandırıldı. 2003 yılında Türkiye şampiyonu olan Tavşanlı Halk Eğitim Merkezi’nin halk oyunları ekibinin gösterisi, şenliklere katılan vatandaşlarca ilgiyle izlendi.

Halk oyunları gösterisinin Tavşanlı ve Derbent Köyü konulu resim sergisi, Derbentli hanımların el emeği ürünleri standı ve leblebi imalatı standı protokol mensupları ve seçkin davetliler tarafından açıldı. Kütahya’nın tarihi ve yöresel giysilerinden oluşan defilenin sunulmasıyla süren Derbent Köyü Kuruluş, Kurtuluş, Köse Mihal Gazi Kültür Şenlikleri, Bursa Veteran Atletizm Derneği atletlerinin 5 kilometrelik ’İpek Yolu’ koşusuna start verilmesiyle devam etti.
Domaniç Turizm Folklor Araştırma Derneği ekibinin yörük göçünü canlandırdığı bölüm ise, tarih ve kültür gösterisine dönüştü. Şenliklerin en eğlenceli kısmında ise Domaniçli Aşık Nuri’nin kaba mey ve zilli maşa ile gösterisine yer verildi. Protokol mensupları ve vatandaşlar, Aşık Nuri’nin gösterisini alkışlarla izledi. Akşam saatlerine kadar devam eden etkinliklerde Derbent Kız Seyman Alayı yürüyüşü, dede törenleri, seyirlik oyunlar ve çeşitli yarışmalar da yapıldı. Diğer yandan şenlikde vatandaşlara gözleme, ayran ve pilav ikram edildi.

Köse Mihal Gazi türbesi civarında gerçekleştirilen Derbent Köyü Kuruluş, Kurtuluş, Köse Mihal Gazi Kültür Şenlikleri’ne Tavşanlı Belediye Başkanı Ali İhsan Çakır, AKP İlçe Başkanı Mümtaz Serdaroğlu, Kütahya İl Genel Meclisi üyesi Ramazan Aydemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Bozoğlu, Çevre ve Orman İl Müdürü Şükrü Tamer, Derbentli Araştırmacı - Yazar ve Diş Hekimi Recep Aydoğdu ile çevre köylerin muhtarları ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Şenliklerde yapılan konuşmalarda Derbent Köyü’nün bir kültür ve tarih mekanı olduğuna dikkat çekildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 12:36:34
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 11:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
feyzi ala IP: 88.246.138.xxx Tarih : 22.11.2008 19:54:22

Umarım bu şenlikler her yıl devam eder devamını bekliyoruz ve sizlerden tarihi ve geleneklerimizi yaşatmanızı istiyoruz...