19
Eylül
2024
Perşembe
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Sigaraya ayda 1,5 trilyon

Tavşanlı'da yapılan bir araştırma, ilçede sigara tüketiminin büyük boyutlarda olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre Tavşanlı’da, 1 ayda 1 milyon 300 bin adet sigara tüketiliyor. Tiryakiler sigara üreticilerine Tavşanlı’da aylık 1 milyon 500 bin YTL (1 trilyon 500 milyar TL) bırakıyor. Tavşanlı’da 1 günde sigaraya harcanan para ise 50 bin YTL’yi (50 milyar TL) buluyor.

Çardaklı Mahallesi’nde vatandaşlara konferans sunan Tavşanlı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sabahattin Altıntaş, sigaranın insan sağlığına verdiği zararın boyutlarını istatistiklerle anlattı.

Çardaklıspor Lokali’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Altıntaş, gelişmiş ülkelerde sigara içme oranının, gelişmekte olan ülkelere ve 3. dünya ülkelerine nazaran daha az olduğunu belirterek, "Gelişmemiş ülkelerde sigara kullanımı yüzde 60’lar seviyesindedir. Bizde bu oran yüzde 58’dir. Buna göre gelişmiş ülkelerde sigaranın zararlarının bilindiği göze çarpıyor. Aynı zamanda meslek gruplarına göre de sigara kullanımı değişiyor. Şoförler ve polisler sigarayı daha fazla içerken, din görevlileri ve sporcularda sigara içme oranı çok düşük. Dünyada yılda 5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar dolayısıyla ölürken, ülkemizde bu tür hastalıklardan ölen kişi sayısı yılda 100 bin civarındadır. Yani ülkemizde günde 300 kişilik bir uçak dolusu insan sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor" dedi.

Sigaranın insan organizmasına verdiği biyolojik zararlara da temas eden Dr. Altıntaş, "Sigaranın içinde 4 bin dolayında zararlı madde bulunuyor. Bunların arasında DDT, siyanür, arsenik gibi ölümcül maddeler var. Bir paketteki nikotini damardan enjekte ettiğimizde o insan o an ölür. Fakat normalde direkt kana karışmadığı için zararları zamanla ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Nikotinin bazen uyarıcı, bazen de sakinleştirici özelliklerinin bulunduğunu kaydeden Dr. Altıntaş, nikotinin kalp hızını artırıp, tansiyonu yükselttiğini söyledi. Altıntaş, sigaranın vücuttaki tüm organları etkilediğini, gırtlak kanserinin yüzde 99, akciğer kanserinin de yüzde 90 nedeninin sigaraya bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2005 Perşembe 15:28:48
Güncelleme :7 Haziran 2005 Salı 12:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?