23
Aralık
2024
Pazertesi
TURGUTLU - MANİSA
Belediye Sayfaları
Nufus
1.319.920
Yüz Ölçümü
13.810
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
135.830
Yüz Ölçümü
740
Belediye Sayısı
40
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Turgutlu Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde, Manisa iline bağlı bir ilçe olan Turgutlu, doğusunda Ahmetli, batısında Manisa, Kemalpaşa, kuzeyinde Saruhanlı, güneyinde Ödemiş ve Bayındır İlçeleri ile çevrilidir. Manisa’nın güneybatı bölümünde yer alan Turgutlu’nun kuzeyi ve güneyi dağlık, orta kesimi ise ovalıktır. İlçenin kuzey kesimini Çaldağı, güney kesimini de Bozdağlar engebelendirir. İlçenin ortasındaki Gediz Ovası tarım alanıdır. İlçe sınırlarındaki dağlardan kaynaklanan küçük akarsular Gediz Irmağı’na dökülür. Ayrıca Irlamaz Çayı ilçe sınırları dışında Nif Çayı ile birleşir. İlçenin diğer akarsuyu olan Beşiktaş Deresi de Sarıbey Köyü yakınlarında Gediz Nehri’ne katılır. Turgutlu, fay hattı boyunca uzanan tektonik bir çöküntü alanı üzerindedir. İl Merkezine 30 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 740 km2 olup, toplam nüfusu 121.020’dir.

İlçeyi çeviren dağların yüksek kesimleri ormanlıktır. Bu kesimler kızılçam, karaçam ve 25 çeşit meşe ile Akdeniz karakteristiği gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Bunun dışında kalan alanlar ise step görünümündedir.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve toprak sanayiine dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; arpa, buğday, çiğit, mısır, pamuk, susam, kekik, kapari, tütün, ve üzümdür. Özellikle çekirdeksiz Sultani Üzümü yetiştirilmektedir. Ayrıca şeftali, kiraz, erik ve incir üretimi önem taşımaktadır. Hayvancılıkta ise sığır, koyun ve tavukçuluk yapılmaktadır. İlçede konserve fabrikalarının etkisi ile domates, biber ve hıyar ekimi önem kazanmıştır. Konserve fabrikalarının yanı sıra, bitkisel yağ, çırçır, şarap, tarım aracı, beton direk, tuğla ve kiremit fabrikaları bulunmaktadır.

İlçe topraklarında demir, nikel ve tuğla, kiremit hammaddesini içeren cevher yatakları vardır. Ayrıca madensuyu kaynakları bulunmaktadır.

Turgutlu’nun eski çağ tarihi ile ilgili bilgiler yetersizdir. Ancak, Ahmetli ilçesinin Alahıdır Köyü yakınlarındaki tümülüsler MÖ.600 yıllarına tarihlendirilmiştir. Bu da yörede tarih öncesi çağlarına ait bir yerleşim olduğunu göstermektedir.

Kentin eski ismi Kasaba’dır. Osmanlı kaynaklarında da Turgut veya Kasaba olarak geçmektedir. Turgutlu, Sultan II. Murat devrinde Dalbahçe Köyü dolaylarına yerleşen Turgud Aşireti tarafından kurulmuştur. Önce Dalbahçe Köyü civarında kurulmuş, zamanla ovaya inerek bugünkü yerini almıştır.

I.Dünya Savaşı’ndan sonra Mondros Mütarekesi uyarınca Yunanlıların İzmir’i işgalinden 10 gün sonra 29 Mayıs 1919’da Turgutlu’yu da ele geçirmişler, 7 Eylül 1922’de bu işgalden kurtulmuştur. Ancak Yunanlılar şehri terk ederken Bozkurt ve Küllük Mahalleleri dışında kalan yerleri tamamen yakmışlardır. 1872’de belediyesi kurulmuş, 1868 yıllarında bucak iken, bu tarihten sonra Manisa İli’ne bağlı kaza olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra da ilçe konumunu sürdürmüştür.

İlçeden günümüze gelebilen herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Bunun da nedeni Yunan işgali sırasında eski yapıların yakılıp yıkılmasıdır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 13:16:28

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR