Muğla ili Bodrum ilçesinde, Bodrum Kalesi’nin avlusunda bulunan şapel, kalenin yapımıyla birlikte 1402-1437 yıllarında şövalyeler tarafından gotik üslupta yapılmıştır.
Şapeli İspanyol şövalyeleri 1519-1520 yılları arasında onarmışlardır. Bu nedenle de şapelin plan ve bezemesinde İspanyol sanatının etkileri açıkça görülmektedir. Özellikle ön cephesi son derece bezemelidir. İçeriye giriş ortada büyük, yanlarda da iki küçük kapıdan sağlanmıştır. Yandaki kapıların üzerine kemerli birer pencere yerleştirilmiştir. Orta kapı üzerinde ise üst üste iki pencere ve bitkisel motifler görülmektedir. Gotik üslubun özelliklerinden olan akroter süslemeleri tam tepeye yerleştirilmiştir.
Şapel çevreden toplanan devşirme malzemeden yapılmış, yan duvarlardaki yeşil taşlar Mauseleum’dan getirilmiştir. Şapelin ön cephesindeki köşe taşları üzerinde de onarımda katkıları olan İspanyol şövalyelerinin isimleri ile 1519-1520 tarihleri yazılıdır.
Bodrum Kalesi ve yöresi Osmanlılar tarafından ele geçirildikten sonra, Osmanlı geleneğine uyularak yanına bir minare eklenmiş ve camiye dönüştürülmüştür. Evliya Çelebi 1671’de Bodrum’a geldiğinde bu caminin Süleymaniye Camisi olarak tanındığını belirtmiştir.
I.Dünya Savaşı sırasında Fransız savaş gemilerinin Bodrum’u bombalaması sırasında şapel kısmen yanmış, minaresi yıkılmış, İspanyol şövalyelerinden kalan ahşap bezemeler de yanmıştır. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yönetiminde bu şapel “Tunç Devri Salonu” olarak düzenlenmiş ve burada MÖ.3000-2000 yıllarına ait eserler sergilenmiştir. Daha sonra bu sergileme kaldırılarak, yerine MS.VII.yüzyıla ait bir Roma gemisinin bire bir örneği yapılmış ve 1958 yılında Prof.Dr.George F.Bass başkanlığında yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler burada sergilenmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu