Marmaris'in Hisarönü köyündeki arazileri kapsayan ve yarım asırdır devam eden tapu davaları bitmeyince, AİHM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Marmaris köylüsüne 58 milyon TL tazminat ödemeye mahkum etti. Köylülerin avukatı Aydın Toraman, "Benzerlerine emsal temsil edebilecek bu karardan sonra ümit ederim hükümet bir an önce adli reform tasarısını meclise getirir" dedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tapu iptal ve kadastro tespit itiraz davalarını uzun yıllardır tamamlayamayan Türkiye'yi, Marmaris'teki köylülere toplam 28 milyon Euro (Yaklaşık 58 milyon TL) ödemeye mahkum etti.
Marmaris'e bağlı Hisarönü, Karacasöğüt, Yeşil Belde ve Çamlı köylerinde yaşayanlar, bazılarının geçmişi 80 yıl öncesine dayanan tapu iptal ve kadastro tespit itiraz davaları tamamlanmayınca, 2007'de AİHM'e başvurup mağdur oldukları gerekçesiyle sonuçlanmayan 1600 dava için tazminat talebinde bulunmuştu.
Köylülerin Avukatı Aydın Toraman, AİHM'in konuyla ilgili kararını önceki gün (Salı) açıkladığını ve tazminat davalarını haklı bulduğunu, Türkiye'yi her dava için köylüye 17 bin 500 Euro ödemekle cezalandırdığını söyledi.
Toplam 28 milyon Euro'ya ulaşan cezanın bir 'rekor' olduğunu anlatan Avukat Toraman, şöyle konuştu: "Cumhuriyetin ilanıyla başlayan, tarım ve orman arazilerinin kadastro çalışmaları aradan geçen 86 yıla rağmen hâla sonuçlanmamıştır. Devletin, özel mülkiyet olamayacak arazileri belirleyememesi, kişilerin mülkiyet hakkı güvencesinin ihlali olduğu gibi, bu konuda kimisi yaklaşık yarım asır önce açılan davaların sonuçlanmaması, adli yargılanma hakkının da ihlali mahiyetindedir. Bu gerekçeleri sebep göstererek açtığımız davalar AİHM tarafından haklı bulunmuş ve hazinenin her dava için 17 bin 500 Euro ödemesi kararlaştırılmıştır. Ümit ederim ki, rekor ceza içeren ve benzerlerine emsal temsil edebilecek bu karardan sonra hükümet, bir an önce adli reform tasarısını meclise getirir. Devlet söz konusu tazminatı üç ay içerisinde muhataplarına ödemek zorunda."
![]() |
![]() |