Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, sivil toplum örgütleriyle yaptığı istişare toplantılarının ikincisini, öğretmenevinde gerçekleştirdi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşcı’nın önderliğinde yapılan toplantıya; Uşak Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Hemşireler Derneği ve Optisyenler Derneği temsilcilerinin yanı sıra resmi ve özel sağlık kurumlarının temsilcileri de katıldı.
Toplantıda Uşak 2008’in ilk 9 ayındaki sağlık faaliyetleri hakkında bilgi veren Dr. Ali Taşcı, “4 yıldır Uşak’ta görev yapıyoruz. Bu süre içinde kentteki sağlık sorunlarına çözüm bulmak ve vizyonu genişletmek için önemli çalışmalar yaptık. Zaman zaman bazı sıkıntılarımız oldu. Çalışanlarımızın yerleşim planlaması bugüne kadar en sık karşılaştığımız sorun olarak görüldü. Sağlık alanı toplum için büyük bir önem taşıyor. Sıkıntıları çözmek sadece resmi kurumların işi değil. Aynı zamanda sivil toplumun da bize destek olması ve yaşam kalitesini artırmak için çalışması lazım. Tek amacımız Uşak halkına faydalı olmak” dedi.
Uşak Devlet Hastanesi'ndeki acil serviste yaşanan yoğunluğu da değerlendiren Taşcı, “Bazı hastalarımız en ufak bir şikayetinde acil servise geliyor. Başı ağrıyan acilde ilaç yazdırmak istiyor. Aynı gün içinde 5 defa ilaç yazdığımız hastalarımız var. Bu devlet için ağır bir yük demek. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da sırtına büyük bir yük bindirilmiş oluyor. Bu yılın istatisteklerine göre acil servise gelen 3 bin hastamızın yüzde 10’nun durumunun acil olduğunu tespit ettik. Kaza ve diğer afet durumunda yaralanan kişilerin bakımı bu yoğunluktan dolayı zora giriyor. Hastane personelimiz zaman zaman önemli hastalara cevap vermede sıkıntı yaşıyor” dedi.
2008 YILINDA 34 ADET ORGAN BAĞIŞI YAPILDI
Uşak'ta organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığın sağlanamadığını da aktaran Dr. Ali Taşcı , “ 2006 yılının Mayıs ayınd organ bağışıyla ilgili özel bir kampanyaya başlattık. Normalde Kasım ayındaki organ bağışı kampanyasını biz Mayıs’ta yaptık. Çalışmalar neticesinde Türkiye’deki 6’ıncı il olmuştuk. Fakat her yıl özel kampanya yapma gibi imkanımız yok. 2006’da 485 olan organ bağışçısı sayımız; 2007’de 293’e geriledi. Bu rakam bu yılın ilk 9 aylık döneminde ise sadece 34’te kaldı. Maalesef bu konuda bir bilinçsizlik hakim. İnsanlar organ bağışında bulunduğunda sanki yakın bir akrabalarına organları verilecek gibi anlıyor. Oysa organ bağışında bulunan kişinin tıbbi ölümü gerçekleşmiş ve 4 kişilik tabip heyetinin imzası olmuşsa bağış gerçekleşiyor. Organ bağışının önemini anlamak için böbrek ve karaciğer nakli bekleyen insanlarla konuşmak gerekiyor. Onların sıkıntılarını dinledikten sonra düşünmenin daha doğru olacağı kanısındayım. Sivil toplum örgütleri ve basının bu konuda büyük önemi var”diye konuştu.