26
Aralık
2024
Perşembe
UŞAK

Gediz Çayı'nda toplu balık ölümü

Gediz Nehri'nde meydana gelen balık ölümleri, çevrede yaşayan vatandaşları olumsuz etkilerken ölümlerin nedeni araştırılıyor. Köylüler ölümlerin Gediz Nehri üzerinde bulunan Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nden (UOSB) arıtılmadan bırakıldığı iddia edilen kirli suyun neden olduğunu söyleyerek yetkililerden yardım istedi. Uşak Valisi Kayhan Kavas ise konuyu araştırdıklarını ifade ederek "Suçlu varsa cezasını çeker" dedi.


Uşak-İzmir Karayolu üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi'nin neden olduğu iddia edilen kirlilik Gediz çayındaki canlı yaşamını adeta katletti. Gediz Nehri'nin Uşak sınırları içerisinde bulunan kolunda son günlerde meydana gelen balık ölümleri çevrecilerin ve çay üzerinde bulunan yerleşim birimlerinin yüreğini dağlıyor. Milyonlarca balık ölüsü Perşembe gecesinden itibaren çay üzerinde kötü koku ve çevre kirliliği oluştururken bu durumdan en fazla zararı köylüler görüyor.

Yıllarca Gediz Çayı üzerinde tarım yapıp serinlemek için yaz aylarında çaya girdiklerini söyleyen Kuyucak köyü sakinlerinden Birol Karlı, "1980'li yıllarda Gediz Çayı tertemiz akıyordu. Bu bölgeyi biz 2. Gediz Çayı olarak adlandırıyoruz. Organize kurulduktan sonra çay kirlenmeye başladı. Son 6 yıldır çaydan hayvanlarımızı bile sulayamaz hale geldik. Sadece Uşak il sınırları içerisinde çay üzerinde kurulu 10 adet köy var. Yüzlerce köylü bu çaydan ekmek yiyordu. Artık bu çayda hayat kalmadı. Her şey bitti. Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtma tesisi kurulduğunu söylediler ve çalışıyor diye reklam yaptılar. Madem arıtma çalışıyor bu kirlilik nereden geliyor, bu balıklar neden ölüyor. Organize buraya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Biz organizeden kirli su bırakıldığını adımız gibi biliyoruz "diyerek tepkisini dile getirdi.
Birol Karlı, son olarak Uşak Valisi Kayhan Kavas ve milletvekillerine seslenerek, " Sayın valim gelsin buradaki katliamı kendi gözleriyle görsün. Bize arıtmanın çalıştığını Uşak'ın Gediz Nehrini kirletmediğini söylüyorlardı. Gelsin balık ölümlerini, canlı yaşamının ne hale geldiğini ve çevreye verdikleri zararı kendi gözleriyle görsün. Milletvekilleri o büyük büyük iş adamları ve büyük bakanlıklar bu işe bir çare bulsun "diye konuştu.

SUÇU OLAN VARSA CEZASINI ÇEKER
Uşak Valisi Kayhan Kavas, konuyla ilgili gerekli soruşturma ve araştırmanın sürdürüldüğünü ifade ederek, "Balık ölümleri ile ilgili numuneler alınarak tahlile gönderildi. Sudan, ölü balıklardan ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisinden numuneler aldırttık. Bu tahlil sonuçlarına göre balık ölümlerinin nedenleri ortaya çıkacaktır. Uzmanlar aşırı sıcaklardan dolayı suda hiç oksijen kalmayabileceği ve ölümlerin bu nedenle de ortaya çıkabileceği yönünde görüş bildirdi. Ancak tahlil sonuçlarına göre bu ölümlerde ihmali ve suçu olan kim varsa cezasını çeker. Valilik olarak konuyla yakından ilgileniyoruz ve tahlil sonuçlarına göre hareket edeceğiz" dedi.

BALIKLARDA HASTALIĞA RASTLANMADI
Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ise geçtiğimiz Cuma Günü Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri ile bölgeye giderek araştırma yaptıklarını belirterek, "Cuma günü gelen ihbar üzerine bölgeye gittik ve çay üzerindeki balık ölümleriyle karşılaştık. Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri ile ortaklaşa çalışmalar yaptık. Su ve balıklardan numuneler aldık. Aldığımız numuneleri İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderdik. Analiz sonuçlarını bekliyoruz. Yaptığımız araştırma sırasında ölü balıklarda herhangi
bir hastalık olup olmadığını da kontrol ettik ve hiçbir hastalık belirtisine rastlayamadık. Ölüm nedeni numune sonuçlarının gelmesi ile ortaya çıkacak. Ölümlerin sanayi bölgesinden çevreye bırakılan atıklardan kaynaklandığı yolundaki iddialar hakkında herhangi bir şey söyleyemem" şeklinde konuştu.
Uşak Çevre Orman İl Müdürü Ramazan Toker, çevre mühendislerinin bölgede inceleme yaptığını söyledi. Kirli suyun tarım arazilerinde kullanılmasının insan sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğini kaydeden Toker, "Kirli suyla tarım arazileri sulanmamalı. Eğer sulama yapıldıysa elde edilen ürünler yenmemeli. Bu ürünler imha edilmeli. Biz köylüleri uyardık, suda sıfır oksijen var. Ölümler bu nedenle meydana geldi. Yaptığımız incelemelerde Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtmasının çalıştığını tespit ettik. Ama kaçak ihtimali üzerinde duruyoruz. Araştırma sürüyor" dedi.


Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli ise kirlilikle ilgili şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirtirken Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi'nin çalıştığını iddia etti. Konuyu kendilerinin de incelediğini ifade eden Sesli, "Çevre mühendislerimiz herhangi bir olumsuzluk rapor etmedi.Üzücü bir olay. Her ne şekilde olursa çevreye zarar vermek bağışlanamaz. Biz bu konuda çok duyarlıyız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 16:27:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?