Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, Ramazan ayında vatandaşlara beslenme ve sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Oruç tutarken gün içinde alınması gereken besinlerin akşama sarktığını ve 2 öğün içerisine sıkıştırıldığını belirten Ali Taşçı, “Sahurda ve iftarda tüketilen fazla yağlı besinler hem zaman olarak hem de içerik olarak vücudu zorlayarak birçok sağlık sorununa yol açabilir”dedi.
İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemek yemenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, ani mide gerginliğinin hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açabileceğini söyledi. İftarda sıcak, yağlı ve kızartmalardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Ali Taşçı, “*Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinler ile kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.
Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerektiğinden dolayı sıvı alımına çok dikkat edilmelidir ve bu miktar da su içilmelidir.Ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiştir. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir. İftarda yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği,
yoğurt,meyve veya sütlü tatlılar olabilir”dedi.
Sahurda da dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu ve bazı durumlarda sağlık için vatandaşların oruç tutmaması gerektiğini da dile getiren Dr Ali Taşçı, “Protein içeriği fazla olan gıdalar yumurta, süt, yoğurt, peynir yiyecekler yenmelidir Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir.Bol sıvı alınmalı,su içilmelidir.Meyve yenilebilir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır.Bu durumda yorgunluk ve dikkatte azalma olur. Mutlaka sahura kalkılmalıdır,sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer , halsizlik ve baş ağrısı görülür. şeker hastaları için oruç tutmak son derece sakıncalı olabilir. Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme rejimi uygularlar. Ramazanda ise uzun süre aç kaldıklarından şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması (Kan şekerinin yükselmesi) olabilir, felç veya ölüme neden olabilir. Hamileler, emzikliler, 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar ve yaşlılar, kronik rahatsızlığı olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler oruç tutmaları sağlık açısından risklidir”diye konuştu.