Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, suda oluşan kirliliğin her geçen gün daha da önem kazandığını bildirerek, Uşak’taki yer altı ve yer üstü sularda 0,1 ile 7,6 mg/lt tarımsal kökenli nitrat kirliliği olduğunu söyledi.
Tarımsal Kökenli Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Önlenmesi Yönetmeliği doğrultusunda 2004 yılından bu yana su kaynaklarında ölçüm yaptıklarını söyleyen Atilla Arslan, ildeki su kaynaklarında limiti aşan nitrat kirliliğine rastlamadıklarını kaydetti. Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların oluşturduğu kirliliğin önemli sorunlara yol açabileceğini ifade eden Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, “ İnsanlığın gelecekteki yasam kalitesini belirleyecek en önemli faktörlerden birisi olan çevre kirliliği kapsamındaki su kirliliği her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. İklim değişikliği, su kaynaklarının kontrolsüz kullanımı ve kirlilik kaynaklarının çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle ülkemizde her geçen gün yerüstü ve yer altı suları kirlenmektedir. Su kirliliğinin nedenlerinin basında evsel atıklar, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirlenmeler gelmektedir. Tarımsal üretimde kullanılan kimyasallar, özellikle de gübreler suların kirlenmesinde önemli bir paya sahiptir. Gübrelerden kaynaklanan kirlilik içerisinde ise üzerinde en fazla durulan suların nitrat ile kirlenmesidir. Çünkü nitrat, tarımsal üretimde kullanılan gübrelerle gün geçtikçe artan miktarlarda uygulanmakta ve topraktan hızla yıkanarak toprak derinliğine hareket etmekte ve bir bölümü yeraltı ve yerüstü sularına ulaşmaktadır”dedi.
Tarımsal kaynaklı nitratın suda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesi amacıyla Tarımsal Kökenli Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği hazırlandığını da ifade eden Arslan, “ Bu yönetmelik hükümleri doğrultusunda 2004 yılından bu yana ilimizdeki yerüstü ve yer altı su kaynaklarında tarımsal kökenli nitrat kirliliğine yönelik ölçümler yapılmaktadır. Bu güne kadar ilimizin değişik noktalarında bulunan toplam 10 istasyonda yapılan ölçümlerde sularımızdaki nitrat kirlenmesi 0,1 ile 7,6 mg/lt arasında tespit edilmiştir. Bu oranlar yönetmelikte belirtilen 25 mg/lt limit değerden oldukça düşüktür. İlimizdeki su kaynaklarında limitleri aşan bir nitrat kirliliğine rastlanmamaktadır”diye konuştu.