Uşak İl genel Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı Mehmet Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi.
Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, toplantıda meclis üyelerine sütteki hijyen ve kalitenin arttırılmasına yönelik çalışmalar hakkında brifing verdi.
Sektördeki En büyük sıkıntının gıda güvenliğinin sağlanamaması ve kayıt dışı üretim olduğunu ifade eden Atilla Arslan İl Genel Meclisi üyelerinin sorularını da yanıtladı. Meclis Başkanı Mehmet Pehlivan, toplantı sonunda sütteki hijyen ve kalitenin arttırılması, gıda güvenirliğinin sağlanması ve sokak sütünün önlenmesi için Tarım İl Müdürlüğü’ne destek olacaklarını söyledi.
23 Mayıs 2008 tarihinde gıda güvenirliğini sağlamak hayvan refahını arttırmak sokak sütünü önlemek ve fiyat talep dengesini oluşturmak üzere Vali Kayhan Kavas başkanlığında Süt İzleme Kurulu oluşturduklarını anlatan Atilla Arslan, soğuk zincire uygun olmayan sütlere ve sokak sütüne geçit vermeyeceklerini söyledi. Valilik olarak bir tebliğ yayınladıklarını ve 1 Aralık 2008 tarihi itibariyle sıcak süt naklini yasakladıklarını ifade eden Arslan, uygunsuz koşullarda nakledilen sütleri imha ettiklerini ve tebliğe uymayanlar hakkında 5 bin YTL idari para cezası uygulandığını kaydetti. Süt denetimlerini sıklaştırdıklarını denetimleri engellemeye çalışanlara da 5 bin YTL idari para cezası uygulandığını belirten Atilla Arslan, “Uşak’ta yıllık 159 bin ton süt günlük ise 437 ton süt üretimi var. 17 bin işletme ve 86 bin büyükbaş hayvan var. Yıllık işletme başına 9 ton süt üretiliyor. 2004 yılında il genelinde günlük 40 ton sütü soğutabiliyorduk. Yaptığımız çalışmalar ve Vali Kayhan Kavas başkanlığındaki izleme kurulu sayesinde bu rakamı 225 tona yükselttik. Mayıs 2008 tarihinde 112 ton olan günlük sokak sütü bugün itibariyle 65 tona düştü. Şuanda üretilen sütün yüzde 85’ini gıda güvenirliğine uygun hale getirdik. Amacımız üretimin tamamını kayıt altına almak ve hijyenik koşullarda üretilip nakledilmesini sağlamaktır”dedi.
Süt izleme kurulu olarak sanayicilerle bir toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda sanayicilerin 170 soğutma tankı alma sözü verdiğini ifade eden Atilla Arslan, Sanayicilerimiz, Özel İdare ve Tarım Müdürlüğü olarak tank sayısını arttırdık. Sanayicilerimiz vaat ettikleri 170 tankın 140 tanesini köylerimize kurdu. Bizim hedefimiz tüm köylerde tank kurmaktır. İl genelinde şuanda 125 köyümüzde soğutma tankı var 140 köyümüzde ise tank yok. Tank olmayan köylerimizin 86 tanesine daha tank kurmak istiyoruz. Geri kalan köylerimizde günlük süt üretimi bir tonun altına olduğu için gerek duymuyoruz. Günlük üretilen sütün yüzde 75’i soğuk zincire uygun olarak naklediliyor. Yüzde 15’i ise şartlara uygun bir şekilde sıcak olarak naklediliyor. İzleme Kurulu olarak bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için el ilanları ve pankartlar hazırladık. Köylerimizde 100 bin adet el broşürü dağıttık. Ekiplerimiz köylerde bilgilendirme toplantıları yaparak sütün önemini ve sağlıklı bir şekilde sağılıp işletmelere nakledilmesini anlatıyor. İzleme Kurulu olarak bir Aralık 2008 tarihinde soğuk zincire uygun olmayan sütlerin taşınmasını yasakladık. Tebliğe uymayanların sütlerini el koyup imha ediyoruz ve 5 bin YTL idari para cezası uyguluyoruz. Denetimleri engellemeye çalışanlara da 5 bin YTL para cezası uygulanıyor. Bu konuya ciddi bir şekilde önem veriyoruz”diye konuştu.
Caddelerde büfelerde ve özelliklen mandıralarda sokak sütü satıldığını halkın buna rağbet etmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Arslan, “Sokak sütüne olan ilgili ortadan kaldırmak zorundayız. Halk sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan sütün kalitesini arttırmak ekonomiye olan katkısını yükseltmek için çalışıyoruz. Sütteki kaliteyi süte su katılması, yağının alınması ve hijyenik koşullarda üretilmeyip uygun kaplarda ve soğuk zincire uygunsuz olarak nakledilmesi düşürüyor. Bu hem sağlık açısından tehlike arz ediyor hem de üretimi ve ekonomiye zarar veriyor. İlimizdeki üretilen sütün ekonomiye katkısı yıllık 68 milyon YTL’dir. Bu Uşak ekonomisi için ciddi bir kazanımdır. Sokak sütünün yıllık kaybı ise 12 milyon YTL civarında ve buda sisteme dahil edildiğinde ilimizin yıllık gayri safi milli hasılaya katkısı 80 milyon YTL’ye ulaşacaktır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak hem sağlığımız hem de ekonomimiz için sütteki hijyen ve kaliteyi arttırmak zorundayız. Verdiğimiz mücadelede ciddi başarılar elde ettik hedefimiz yüzde yüz başarı yakalayıp kayıt dışı üretimi ortadan kaldırmaktır”şeklinde konuştu.