26
Aralık
2024
Perşembe
UŞAK

'Yüz Çırak Projesi'

Uşak'ta kalifiye eleman sıkıntısı çeken Yeni Birlik Makine firması, sorunu aşmak amacıyla 'Yüz Çırak Projesi' geliştirdi. 12 bin işsiz vatandaşın bulunduğu kentte firmalar her platformda kalifiye eleman sıkıntısı bulamadıklarından yakınırken işverenler sorunu aşmak için kendi işçilerini kendileri eğitmeye karar verdi. 

Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir çok firma işçi alımında en az lise mezunu şartı aramaya başlarken Umpaş Holding'e bağlı Yeni Birlik Makine firması Almanya'dan esinlendikleri bir proje geliştirdi. Uşak'ta kalifiye elaman sıkıntısının hat safhada olduğunu söyleyen Yeni Birlik Makine Pazarlama ve Teknik Müdürü Erkan Yağcı (39) "100 Çırak Projesi" ile kendi ihtiyaçlarını karşılayıp diğer firmalarında yetişmiş ara elaman sorununu çözmeyi hedeflediklerini söyledi. İş gücü kalitesini yükseltmek, daha fazla verim almak, zaman ve para kaybının önüne geçmek için böyle bir proje hazırladıklarını söyleyen Yağcı, birkaç ay içersinde projeyi tamamlayarak hayata geçireceklerini söyledi. 

Yeni Birlik Makine Teknik ve Pazarlama Müdürü ve proje sorumlusu Erkan Yağcı, "Biz makine imalatı yapan bir firmayız. Kalifiye elaman bulmakta zorlanıyoruz. Örneğin kaynak ustası arıyoruz. Bize bir sürü kişi başvuruyor ancak kimse kaynak yapmayı bilmiyor. Üniversite'den gelen makine mühendislerinin bile hiçbir şey bilmediğini görüyoruz. Okullarda verilen eğitim ile iş dünyasının beklentileri çok farklı. 
Üniversitelerimizde öğrencilere iş hayatındaki pratikler ve teknikler gösterilmiyor. Sadece kağıt üzerinde teorik bilgiler veriliyor. Mezun olan mühendisler birkaç yıl yapacakları işi öğrenme sürecini yaşıyor. Bu hem para hem de zaman kaybına neden oluyor. Üniversitelerimizin iş hayatına uygun eğitim sistemine geçmesi kaçınılmaz. Aksi takdirde bu sıkıntılar devam edecek. Ben kaynak eğitimi aldım Almanya'da. Benim eğitimim tam 3 yıl sürdü. Bu gibi pek çok dalda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle kendi bölgemizde bu sorunu çözmek için "100 Çırak Projesi'ni" hazırladık" dedi. 

Projenin henüz hazırlık aşamasında olduğunu, Milli Eğitim, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Uşak Tekstil Organize Sanayi Müdürlüğü ile görüşmelerin yapıldığını, Avrupa Birliği'nden proje ile ilgili destek arayışında olduklarını da söyleyen Yağcı, "Biz eğitim alanları açıp 100 çırak yetiştirmek istiyoruz. Bu çıraklara eğitim süresince sigortalarını yatıracağız, maaşlarını vereceğiz, yurt dışından eğitmenler getireceğiz ve her uzmanlık dalında çırak yetiştireceğiz. Bu insanlar bizim firmamızda da başka firmalarda da çalışabilir. Amacımız kendi iş gücü sorunumuzu çözmenin yanında sektörün iş gücü sorunun çözmek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2008 Salı 10:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?