8
Eylül
2024
Pazar
ADIYAMAN

Adıyaman'da deprem riski!

Jeofizik Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Orhan Boyraz, Adıyaman'da 6.5 şiddetinden büyük bir depremin olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Adıyaman'ın Kuzey-Batı yönünde Bingöl Karlıova-Hatay arasında süreklilik gösteren Doğu Anadolu Fay zonu üzerinde bulunduğunu belirten Jeofizik Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Orhan Boyraz, Adıyaman'ın risk altında bulunduğunu kaydetti. Bu fay hattından Kahramanmaraş ve Sürgü fayının Gölbaşı, Çelikhan ve Gerger ilçelerinden geçtiğini ve bu ilçelerin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyledi.

Adıyaman merkez ve diğer ilçelerin ise ikinci derece deprem bölgesinde olduğunun altını çizen Boyraz, "Türkiye 18. Uluslar arası Jeofizik Kongre ve Sergisine sunulan bilimsel araştırmada, Doğu Anadolu Fay zonunda, dolayısıyla Adıyaman'da 6.5'ten büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 99 olarak hesaplanmıştır. Bu her yüz yılda bir bu zonda en az 6.5 büyüklüğünde bir deprem olması demektir. En son 1890-1895 yıllarında büyük deprem olmuştur. Dolayısıyla yüz yıllık süre dolmuştur. Her an Doğu Anadolu Fay zonunda 6.5'den büyük bir deprem beklenmektedir. Çünkü Adıyaman'ın Börgenek-Şambayat'ın alt kısımlarında büyük bir gerilmenin olduğu jeofizik uzmanları tarafından bildirilmektedir" dedi

iha
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 20:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?