Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanılan Organ Nakli Haftası ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, organ bağışı ve organ nakline olan ilginin azlığına dikkat çekti.
Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliğini vurgulayarak, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmelerine neden olduğunu belirtti. Türkiye'nin organ bağışı ve nakli konusunda AB ülkelerinin çok gerisinde olduğunu kaydeden Taş, "Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde ortalama 18,8 iken bu oran ülkemizde 3,1’dir. Adıyaman'da ise bu güne kadar organını bağışlayan kişi sayısı 46'dır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakil sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir" dedi.
Organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığının altını çizen Taş, "Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet işleri başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deridir. Türkiye'de, yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Türkiye'de yeterli sayıda organ nakli merkezi ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Yapılan araştırmalara göre toplumumuz organ bağışı konusunda, yeterince duyarlı olmadığı görülmektedir" şeklinde konuştu.