ODAK’ın 25 ilde yaptığı ankete göre AK Parti yüzde 36.2 oy alıyor. CHP yüzde 22.9, MHP de yüzde 12 ile barajı aşıyor...
ODAK Araştırma Grubu'nun 25 kentte, bin 685 kişi arasında yaptığı kamuoyu araştırmasına göre AK Parti'nin yüzde 36.2, CHP'nin ise yüzde 22.9 oy oranı var. Köylerden ve sitelerden yüksek oy alan AK Parti'yi kadınlar daha çok destekliyor.
Son kamuoyu araştırmasına göre 'yarın seçim olsa' seçmenlerin yüzde 36.2'si AK Parti'ye oy verecek. Aynı araştırmanın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakın rakibi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a büyük fark atarak 'En çok beğenilen siyasi lider" olduğunu da ortaya koydu. ODAK Araştırma Grubu'nun Cumhuriyet ve Demokrasi Araştırması, 15 Kasım-16 Aralık 2006 tarihleri arasında. Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya. Malatya. Manisa, Mardin, Samsun, Diyarbakır, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak'ta bin 685 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.
AK PARTİ'YE KADIN DESTEĞİ
Araştırmanın bazı sonuçları şöyle: AK Parti köylerde ve sitelerde yüksek oranda oy alıyor. CHP, şehir merkezine yakın oturanlardan daha fazla oy alıyor. Kadınların, erkeklere göre AK Parti'ye desteği daha fazla. Okur yazar oranı arttıkça Ak Parti'nin oy oranı düşerken, ters eğilim CHP için geçerli. Yaş grupları arasında 55 yaş ve üstü olanlarda, gelir gruplarında ise 0-500 YTL hane gelirine sahip olanlarda diğer gruplara nazaran AK Parti'ye oy verme eğilimi daha yüksek. CHP'nin en fazla destek aldığı gelir grubu 1501-2000 YTL grubu Siyasi eğilimini muhafazakâr olarak belirtenlerin yüzde 66.2, İslamcı/şeriatçı olarak belirtenlerin yüzde 58.8'i AK Parti'yi destekliyor. CHP'ye oy vereceğini belirtenlerin yüzde 53.8'i sosyal demokrat, yüzde 14.5'i laikler, yüzde 9.2'si milliyetçiler DYP'yi tercih edenlerin yüzde 40.4'ü milliyetçi, yüzde 17'si muhafazakâr, yüzde 8.5'i sosyal demokrat. MHP'yi destekleyenlerin yüzde 62.2s' i milliyetçi, yüzde 17.6'sı ülkücü, yüzde 5'i laik.
ÜLKEDE TAM DEMOKRASİ YOK
Araştırmanın demokrasiye yönelik çarpıcı sonuçları şöyle: Türkiye'de toplumun büyük kesiminin kanaati ülkede tam demokrasi olmadığı yönünde. Seçmenler genel olarak temel demokratik haklar arasında seçme ve seçilme hakkını hakkını en başta tutuyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünü ikinci sırada görüyor. Azınlıklara verilen hakların yeterli olduğu, bu hakların artırılmasının rejimi tehlikeye düşüreceği kanaati olmakla birlikte. Aleviler'in haklarının artırılmasına hoşgörü ile bakılıyor. Seçmenler, daha güçlü bir devlet için demokratik hakların kullanımının sınırlandırılmasına karşı tavır sergiliyor.Toplumun önemli bir kısmı, silahlı eylemi ve terörizmi teşvik etmediği sürece, her türlü fikrin özgürce ifade edilmesine ve ne olursa olsun işkenceye karşı çıkıyor. İdam konrusunda ise toplum ikiye bölünmüş durumda. Resmi kurumlarda başörtüsü yasağına toplumun yüzde 27'lik kesimi olumlu bakarken, yüzde 58'lik kesim bu uygulamaya olumlu bakmadığını söylüyor. CHP'nin 1970'li yıllarda kullandığı "Ne ezilen, ne ezen; insanca hakça bir düzen" Demokrat Parti'nin 1946'da ortaya attığı "Yeter! Söz milletin" hâlâ en popüler sloganlar. n Seçmene göre AK Parti en demokratik parti, CHP'yi ise en cumhuriyetçi parti olarak değerlendirdi.
EN SEVİLEN LiDER ERDOĞAN
Recep Tayyip Erdoğan Yüzde 25.3 Deniz Baykal Yüzde 6.6 Ahmet Necdet Sezer Yüzde 6.4 Devlet Bahçeli Yüzde 4.0 Süleyman Demirel Yüzde 3.0 Abdullah Gül Yüzde 2.3 Mehmet Ağar Yüzde 1.5 Erdal İnönü Yüzde 1.1 Necmettin Erbakan Yüzde 1.1 Bülent Arınç Yüzde 0.8
bugün
Yayın Tarihi :
5 Ocak 2007 Cuma 17:22:00