Jeoloji Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilci Yardımcısı Jeoloji Yüksek Mühendisi Aydın Öztürk, küresel ısınmanın tektonik yapıya direkt etki yapmayacağını belirterek, "Ancak ani iklim değişiklikleri, jeolojik yapıların ayrışmasını hızlandırabilir" iddiasında bulundu.
Adıyaman'ın birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını ve yıkıcı depremin Doğu Anadolu Fay hattında meydana geldiğini belirten Öztürk, küçük fay hatlarının depremsellik özelliğinin olmadığını fakat bazen öncü deprem niteliği taşıyabileceğini kaydetti.
Adıyaman bölgesinde bulunan fay hatları hakkında bilgi veren Öztürk, "Adıyaman ve civarındaki faylar doğu-batı ve kuzeydoğu-güneybatı doğrultuludur. Kömür ve Çemberlitaş Fayları'nın kuzey bloğu yükselmiş, güney bloğu düşmüştür. Kuzeybatıda yer alan İnişdere Fayı'nın kuzey bloğu düşmüş, güney bloğu yükselmiştir. Adıyaman il merkezinin doğusundaki Alidağı ve güneyindeki Lokman Fayları'nın kuzey blokları yükselmiş, güney blokları düşmüştür. Büyük atımlı fayların haricinde pek çok küçük atımlı normal ve ters
atımlı faylar mevcut olup kuzeyde Oluklu bindirmesi bulunmaktadır. Adıyaman'da bulunan fay hattının en önemlisi Adıyaman Fayı'dır. Bu fay hattı, Doğu Anadolu Fayı'nın bir kolu olan ve sol yanal atımlı bir fay sistemi olup Adıyaman il merkezinin güney ve güneybatısındaki arazide gözlenebilmektedir. Yaklaşık 210 kilometre uzunluğundadır. Diğer taraftan Bozava Fay Hattı bulunuyor. Adıyaman'ın güneyinden geçen bu fay hattı Kampaniyen döneminde Kretase tektonizmasının etkisi ile oluşan kuzeyi düşük normal bir
faydır ve günümüzde halen aktiftir" dedi.
Öztürk, "Küçük faylar direk diri faylara ve depremlere etki etmez ama bazen öncü deprem niteliği taşıyabilir. Küresel ısınma da direk etki yapmaz ama ani iklimsel değişikler jeolojik yapıların ayrışmasını hızlandırabilir" şeklinde konuştu.