22
Aralık
2024
Pazar
ADIYAMAN

Az gübre ürün kaybı yaşatıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Türker Yener, tarımda verimliliğin artırılması, girdi kullanımlarının yaygınlaştırılması ve bu girdilerin tekniğine uygun şekilde yeterli miktarda kullanılması gerektiğini söyledi.


Türkiye'nin diğer ülkelere oranla mevcut gübre kullanımın düşük seviyede olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Türker Yener, birim alandan elde edilen ürün miktarının artırılması amacıyla kullanılan girdilerden birinin de gübre olduğunu hatırlattı. Üreticilerin yeterli gübre kullanamamasını gübre fiyatlarında yaşanan artışa bağlayan Yener, son bir yıl içerisinde gübreye yapılan zamlar nedeniyle çiftçilerin gübre kullanamaz hale geldiğinin altını çizdi. Yener, "Ülkemizde saf besin maddesi olarak hektar başına 83 kilogram gübre kullanılıyor. Bu miktar Yunanistan'da 154.5 kilogram, Fransa'da 226,4 kilogram ve İngiltere'de 337.8 kilogram civarındadır. Bitkisel üretimdeki verim düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birisi de yeterli miktarda gübre kullanılmamasıdır. Halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre kullanıyoruz. Gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40 dolayında üretimi artırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında, yeterince gübre kullanmamaktan dolayı yaklaşık 13 milyar YTL tutarında
bir üretim kaybımız olduğu anlaşılmaktadır. Gübre fiyatlarındaki olağanüstü artışlar çiftçilerimize ve tarımsal üretime zarar vermektedir. Kullanılmayan gübre, üretim ve verimde azalma demektir. Gübre fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra üretimde kullanılan temel girdilerden biri olan mazotta da geçen yıla göre yüzde 40 oranında artış gerçekleşmiştir" dedi.
2008 yılında artan gübre ve mazot fiyatları 2007 yılına göre buğday maliyetinin yüzde 27 oranında artmasına sebep olduğunu vurgulayan Yener, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buğday üretiminde dekara 15 litre, mısır üretiminde 20 litre mazot kullanılmaktadır. Görüldüğü üzere verilen mazot desteği 1 litre mazotu ancak karşılamıştır. Dünya ile rekabet edebilmek için rekabet ortamını iyileştirmek gerekmektedir. Fransa çiftçisinin mazotu yüzde 40 daha ucuza kullandığı, Polonya çiftçisinin mazotu ÖTV'siz aldığı bilinmektedir. Oysa bizim çiftçimiz kullandığı mazotun litresinde 1 YTL ÖTV, yüzde 18 KDV ödemektedirler. Verilen desteğin amacına ulaşması, üretim maliyetlerinin
düşürülmesi için çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV istisnası getirilmelidir. Kısa vadede vergi muafiyeti ve indirimi yapılamıyorsa, 2008 yılı için ödenecek destekler belirlenirken, yıl içerisindeki fiyat artışları da göz önüne alınarak, üretim aşamasında kullanılan mazot ve gübrenin en az yarısını karşılayacak düzeyde olması sağlanmalıdır."
(KB-SMR-Y)

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 16:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?