Yetkili kurumların çalışmalarına rağmen sokakta yaşayan, sokakta çalışan, dilencilik yaptırılan ve madde bağımlısı olan çocukların sayısında düşüş yaşanmadığı bildirildi.
Emniyet Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) başta olmak üzere küçük yaşta çocukların çalıştırılmasına yönelik diğer kurumlarla koordineli yapılan çalışmalarda istenilen sonuca ulaşılamadı. Küçük yaşta çocuklar, aile ekonomisine katkı ağlamak için kırmızı ışıkta duran araçların camlarını silerek, mendil ve kalem satarak, boyacılık yaparak para kazanmaya çalışıyor. Doğu ve Güneydoğu illeri arasında en az sokak çocuğunun bulunduğu Adıyaman ve ilçelerinde 397 çocuk sokakta çalışıyor, 19 çocuk dilendiriliyor ve 12 çocuk ise madde bağımlısı olarak yaşıyor. Sokakta çalışan çocukların büyük bir çoğunluğu ilköğretim okuluna giderken okul dönemi ile yaz tatillerinde de çalışarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
2006 yılında ilgili kuruluşların yaptıkları araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan veri tabanında; sokakta çalışan 397 çocuktan 132'si 6-12 yaş arası, 241'i 12-15 yaş arası, 24'ü ise 15-18 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Sokakta çalışan çocuklardan 368'i ilköğretim okuluna, 17'si ortaöğretim okullarına giderken, 12 çocuk ise okula gitmiyor. Aileleri tarafından dilendirilen 19 çocuktan 5'inin kız, 14'ünün erkek olduğu ve 19 çocuktan 10'unun ilköğretim okuluna gittiği ve 9'unun okula gitmediği belirlendi.
Madde bağımlısı 12 çocuktan hiçbirinin eğitim görmediklerinin altı çizildi.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Adıyaman İl Müdürü İsmail Akgün, Adıyaman'da sokakta çalıştırılan sokak çocuklarının sayısının diğer illere oranla düşük olduğunu fakat bu oranı daha da aşağılara çekmeyi hedeflediklerini kaydederek, "Çocukların sokakta çalışmalarına en büyük etken ailelerin bilinçsizliği ve ekonomik koşullardır. 2006 yılında valilik talimatları ve kurumumuz koordinesinde Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, müftülük, üniversite ve STK temsilcileriyle 3 ayrı toplantı düzenlenerek sokakta çalışan çocuklar ile madde bağımlısı ve dilencilik yaptırılan çocukları kurtarmak için neler yapılabileceği konuşuldu. İlk olarak Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleriyle veri tabanı oluşturuldu. İlgili kurumlar kendi bünyelerinde çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.