15.Uluslararası Kahta Kommagene Festivali bu yıl Kahta ilçesinde düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı.
Kahta Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı festivalin ilk kortej yürüyüşü yapıldı.
Zeus Oteli önünden başlayan kortej yürüyüşü Kahta Belediyesi Fatih Parkında son buldu. Festival yürüyüşüne Vali Halil Işık, Kahta Kaymakamı K.Sertel Otcu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak, İlçe Garnizon Komutanı Binbaşı Ahmet Atay, Bölükyayla Belde Belediye Başkanı Nevzat Fırat, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı. Kortej sonrası parkta düzenlenen programda halk eğitim merkezi halk oyunları ekibinde bulunan davulcu kızlar şov yaptı. Davullarla Mehter Marşı’nı çalan genç kızlar, izleyenlerden alkış aldı.
Vali Halil Işık, her yıl düzenlenen festivallerle Adıyaman’ın tarihi ve kültürel varlıklarını tüm dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını kaydederek, “Adıyaman sınırları içinde 170 tescilli olmak üzere 196 kültürel varlığımız bunmaktadır. Bu anlamda baktığımızda Adıyaman bütün ilçeleriyle adeta bir açık hava müzesi konumundadır. Nemrut Dağı 2 bin 206 metre yüksekliği ile dünyadaki en büyük açık hava müzesidir. Bu tarihi ve kültürel varlıklarımız içerisinde açık hava müzesi olan güneşin en güzel doğup battığı dünyanın sekizinci harikası Nemrut Dağı da adeta dünyada markalaşmış durumdadır. Adıyaman’da bu güne kadar 21 medeniyet gelmiş ve geçmiştir. Adıyaman bu niteliği ile adeta medeniyetlerin kavşak noktası durumundadır” dedi.
Düzenlenen festivaller sayesinde bölgeye gelen turist sayısının da arttığını belirten Işık, “Her yıl düzenlediğimiz festivallerle Adıyaman’da ki tarihi kültürel varlıklarımızı bütün dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun meyvelerini büyük ölçüde alıyoruz. Geçen yıl düzenlediğimiz festivaller sonucunda bu yıl turizm hareketliğinde yüzde 45’e varan bir artış söz konusu olmuştur. Mayıs itibariyle 2006 yılında 34 bin 55 turist ziyaret ederken, bu yılın ilk 6 ayında bu sayı 49 bin 641’e ulaşmıştır” diye konuştu.
Kahta Kaymakamı K. Sertel Otcu, festivallerin esas itibariye bir araç olduğunu söyleyerek “Festivaller başlı başına amaç değil sadece tanıtım aracıdır. Bizim festivalimiz de Kahta’nın tanıtımı için ve turizm potansiyelinin artırılması, ekonomik canlılık kazandırılması için kutlanıyor” dedi.
Festivalin organizatörlüğünü üstlenen Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak, Adıyaman’ın ve Kahta ilçesinin hak ettiği turizm potansiyelini en yükseğe çıkarmayı hedeflediklerini kaydederek, “Festivaller Kahta’nın ekonomisinin yükseltilmesi ve daha geniş istihdam alanlarının açılması içindir. Kahta ilçesinden daha az turizm kaynaklarına sahip olan çevre illerimize baktığımızda yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Oysa ilçemizde dünyanın sekizinci harikası Nemrut Dağı gibi önemli bir tarihi değer bulunmaktadır.
Tanıtımlarımızı çok daha iyi yaparsak, ilçemize neden daha fazla yerli ve yabancı turist gelmesin? Çabamız bu tarihi tanıtmak ve daha fazla turist ağırlayarak, ekonomik açıdan insanımıza kaynak sağlamak ve daha fazla hizmet vermektir” diye konuştu.