Kahta İlçesi'nde görev yapan Diş Hekimi Yusuf Obuz, vatandaşları sahte diş doktorlarına karşı uyararak, diş ve dişeti hastalıklarının insan vücudunda enfeksiyon odağı oluşturması sebebiyle diğer doku ve organları da olumsuz etkilediğini söyledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçmiş tarihte diş hekimi sayısının yetersiz olmasından dolayı bölgede bu görevi çıraklıktan yetişen insanların yapmaya çalıştığını söyleyen Dt. Yusuf Obuz, eskiden diş sorunlarını berberlerin, nalbantların gidermeye çalıştığını belirtti.
Obuz, "Günümüzde gerek devlet kuruluşlarında gerekse özel sektörde yeterli sayıda hekim, toplumumuza hizmet vermektedir. Buna rağmen toplumumuzda korsan veya sahte dişçi tabir ettiğimiz insanların varlığı da mevcuttur. Burada önemli unsur diş yapmak, protez yapmak değil, hekimlik mesleği icra edilirken insana zarar verilmemesidir. Halkımızın da bu konuda dikkatli ve bilinçli davranması gerekir. Geçmişten gelen yanılgıyla insanlarımızın ağız ve diş sağlığı konusunda yanlış bilgilendirildiğine maalesef üzülerek tanık oluyoruz. Diş ve diş eti hastalıkları insan vücudunun diğer organlarını önemli ölçüde etkiler. Diş ve diş eti hastalığından dolayı romatizma, kemik erimesi, diyabet, dolaşım sistemi bozuklukları ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirir" dedi.
Toplumun düzenli diş hekimi kontrolü alışkanlığını kazanması ve ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilerinin arttırılması için gerekli çalışmaların okullarda yapılması gerektiğini belirten Obuz, "Çocuklara ağız ve diş sağlığı konusunda verilecek eğitim çok önemli. Bebek ve çocuklarda görülen parmak emme, tırnak yeme, uzun süreli biberon ve emzik kullanma gibi alışkanlıklar, tüm çene ve diş bölgesinde şekil bozukluklarına ve önemli problemlere yol açıyor. Ağız ve diş sağlığı konusunda, sağlıklı, bilinçli ve duyarlı bir topluma ulaşılmasında ailelere, öğretmenlere ve basın-yayın kuruluşlarına önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi :
27 Ocak 2007 Cumartesi 18:21:05