Kahta İlçesi Muhtarlar Derneği Başkanı M. Sait Çetinkaya, 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul gören ve bugün hala yürürlükte olan Köy Kanunu'nda muhtarların ve köylünün ilginç görevlerinin olduğunu açıkladı.
83 yıl önce TBMM tarafından çıkartılan Köy Kanunu'nun yürürlükte olduğunu ve bu kanunda muhtarların ve köy halkının görevlerinin yer aldığını belirten Muhtarlar Derneği Başkanı M. Sait Çetinkaya, bu kanunları köylüye anlattıklarında köylü vatandaşların şaşkınlıklarını gizleyemediğini söylüyor.
Yaşlı insanların bu kanunları çok iyi bildiğini fakat yeni nesil insanların kanunlardan haberdar olmadığını belirten Çetinkaya, "Köy Kanunu'nun 13. maddesinde yer alan 'Köylünün yapması gereken işler' başlığı altında sıtma, sivrisinek barınan su birikintilerini kurutmak, çeşme yapmak, çeşmeden akan fazla suların etrafta bataklık yapmasını engellemek görevleri bulunuyor. Köy Kanunu'nun 36 maddesinde yer alan 'Muhtarın göreceği işler' başlığı altında ise, ilgili maddenin 1. fıkrasında '0-6 yaş grubu çocuğun sağlık cetvelini muhtar hazırlar', 2. fıkrada 'Köyün içerisinde asayişi korumak', 6. fıkrada ise, 'Köye gidip gelen yabancıların ne için geldiğini öğrenmek veya karakola bildirmek' diyor. Aynı kanunun 10. maddesinde ise 'Köy civarında eşkıya görülürse tutuklamak' gerektiği belirtiliyor. Bunların dışında en ilginci ise, 37. maddede yer alan ve muhtarın görevi olarak 'Köylüye öğüt vermek' ifadesi yer alıyor. Köy kanunun yeniden gözden geçirilerek günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu maddelerde belirtilen hususların çoğunu günümüzde belirli kurumlar yapıyor" dedi.
İHA
Yayın Tarihi :
24 Ocak 2007 Çarşamba 13:05:03