8
Eylül
2024
Pazar
ADIYAMAN

Nemrut'a 8 ay sonra ilk misafir

Türkiye Dağcılar Federasyonu üyesi 3 dağcı, yaklaşık 3 saat süren tırmanış sonunda Nemrut’un zirvesine ulaşıp, heykellerin yanına oturarak sıcak kahvelerini yudumladı.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan ve dünyanın 8. harikası olan tanrılar tahtı Nemrut Dağı’na, 8 ay aradan sonra ilk kez dağcılar ve gazeteciler çıktı.

2004 yılın Eylül ayından bu yana yoğun kar yağışı ve sert hava koşulları nedeniyle ulaşılamayan Nemrut Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştirmek isteyen dağcılar, uzun süren bir tırmanış sonrası zirveye çıkmayı başardı.

Kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaştığı Nemrut Dağı eteklerinde tırmanan dağcılar, zaman zaman tehlikeli anlar yaşadı. Kar engeli ile birlikte kuvvetli rüzgarın hakim olduğu Nemrut Dağı tırmanış oldukça zor geçti. Dağcılardan bir tanesi, elindeki sobanın kara tam saplanmadan hareket etmesi ile zirveden yuvarlanmaya başladı. Dağcı, 20 metre yuvarlandıktan sonra ancak durabildi.

Dağcılar ile birlikte zirveye tırmanan haberciler ise hiçbir malzeme olmadan dağcıları takip ederek zirveye ulaşmayı başardı. Nemrut Dağı’nın doğu terasına çıkmayı başaran dağcılarda zirveye ulaşmanın mutluluğu vardı. Nemrut Dağı zirvesinde bulunan devasa heykellerin kar kalınlığının yüksek olmasından dolayı sadece üst kısımları gözükürken, dağcılar heykeller arasında kahve içerek yorgunluklarını giderdi. Heykellerin arasında kahve içen dağcılar, daha sonra Tümülüsün Tepesi’ne kadar tırmandı. Nemrut Dağı’nın özellikle batı terasındaki kar kalınlığının yüksek olduğu görüldü.

Türkiye Dağcılar Federasyonu Adıyaman Temsilcisi Mehmet Ali Yılmaz zirveye tırmanışın çok zorlu geçtiği belirterek, "Zirveye çıkmak için çok zor hava koşullarında 3 saat yürüyerek Nemrut Dağı’na ulaşmayı başardık. Amacımız hem dağcılığı sevdirmek hem de dünyanın eşsiz güzelliklerinden olan Nemrut Dağını tanıtmaktır. Dağcılar Federasyonu olarak Nemrut Dağı eteklerinde kış turizmini geliştirmek ve burada olan bütün güzellikleri herkesle paylaşmaktır. Yorucu geçen tırmanış sonrasında eşi benzeri bulunmayın dev heykeller arasında kahve içmek hiç kimseye kısmet olmadığı gibi anlatılamaz bir zevktir" dedi.

İlk kez tırmanış gerçekleştiren Ersin Aydın Kılınç ise Nemrut Dağı’na tırmanmanın ayrı bir zevk olduğunu belirterek, "Adıyaman’da tırmanılacak birçok dağ var bunların profesyonel dağcılar tarafından keşfedilmesini ve dağcılığın geliştirilmesi gerekir. Tanrılar mabedine tırmanarak çıkmak ve zirvede özgürlüğü yaşamak benim için ayrı bir zevkti" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 13:35:57
Güncelleme :25 Mart 2005 Cuma 11:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?