Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından Adıyaman'da düzenlenen toplantıda, Doğu ve Güneydoğu'daki kuraklığa rağmen 2008 yılında Türkiye'nin buğday sıkıntısı yaşamayacağı vurgulandı.
Toplantıya, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü Tarım Daire Başkanı Yınal Yağan, TUSAF Genel Sekreteri Edip Aktaş, TMO şube müdürleri, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu yönetim kurulu üyeleri ve sanayiciler katıldı. Buğday rekoltesinin ele alındığı toplantıda, buğday rekoltesinin geçen yıla oranla yaklaşık 2 milyon ton fazla olacağının altı çizildi.
Toplantıda, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan kuraklık nedeniyle 2.5 milyon ton buğday rekoltesinde kayıp olduğunu fakat Türkiye'nin diğer bölgelerinde 4-4.5 milyon ton buğday rekoltesinde artış yaşandığı belirtildi.
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tusaf Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, rakamsal olarak buğday rekoltesinin yeterli olduğunu fakat spekülatörler ve dünyadaki gelişmeler karşısında TMO'nun gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtti. Özmen, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 2.5 milyon tonluk buğday rekoltesinde gerileme var. Türkiye'nin diğer bölgelerine baktığımızda 4-4.5 milyon ton arasında fazlalık var. Dolayısıyla bu bölgedeki noksanlığı süpvanse ediyor. Türkiye'nin geçen yıla göre 15 milyon ton olan buğday rekoltesine göre, bu yıl 16.5-17 milyon ton aralığında bir beklentimiz var. Rakamsal anlamda, Türkiye'nin buğday rekoltesi bir takım anormal etkiler olmazsa, bu sene kendi kendine yetebilecektir. Ama miktar dışında işin psikolojik boyutu vardır. Toprak Mahsulleri Ofisi'nden talep ettiğimiz 1 milyon ton buğday bulundurmasıdır. Bu buğday Türkiye'nin psikolojik fiyatlandırmasını yönetebilecektir. Böyle olunca buğday sadece temel gıda maddesi olarak kullanılır, spekülatif bir amaçla kullanılamaz" dedi.
Un fiyatlarındaki artışın 2007 yılının artışları olduğunu vurgulayan Özmen, bu yıl devlet tedbirini aldığı takdirde piyasalarda bir sıkıntı beklemediklerini belirterek, buğday fiyatlarını 60 YKr olarak düşündüklerini ifade etti.
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 2008 yılında Türkiye'nin ihtiyacı olan buğdayı üreteceğinin altını çizdi. Kemaloğlu, "Yaptığımız analizlerde Türkiye 2008 yılında ihtiyacı olan hububatı üretecektir ve bu önemli bir şeydir. TMO yinede dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak biraz daha takviyeli gidecek. Bizim elimizde 800 bin ton buğday ithal yetkisi var. Önümüzdeki sürece ilişkin dünya piyasalarını takip ederek, uygun olan dönemde piyasaları regüle etmek anlamında pozisyon alacağız. 2008 yılında Türkiye'de buğday sıkıntısı yaşanmayacak. Muhtemel ileriye dönük spekülasyonlar, dünyadaki muhtemel gelişmeler çerçevesinde biraz daha tedarikli olmak bakımından ithal yetkisini kullanabiliriz" diye konuştu.
Türkiye'nin, dünya buğday piyasasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kemaloğlu, "Türkiye dünyada buğday üretiminde ilk onda yer alan ülkedir. Türkiye'nin pozisyonu dünya piyasaları için önemlidir. Tüketim anlamında da önemli bir yerdedir. Ekmek tüketim kültürü yaygın bir ülkeyiz. Her yönüyle dünya piyasası için önemliyiz ve Türkiye'nin ürün kaybı dünya piyasalarını etkiler. Dolayısıyla üreticinin de tatmin olacağı bir piyasa bekliyoruz" şeklinde konuştu.