8
Eylül
2024
Pazar
ADIYAMAN

Tütün üreticisinin yüzü gülmüyor

Adıyaman TEKEL Yaprak İşletme Müdürlüğü tarafından Mart ayının sonunda başlanılan tütün alımları tüm hızıyla devam ederken, üreticiler tütün eksperlerinin tütünlere verdiği fiyatları beğenmiyor.

Adıyaman ve Besni, Çelikhan, Kahta, Samsat, Tut İlçeleri’nde 23 tütün eksperi tarafından yapılan alımlarda, eksperlerin verdiği fiyatlara itiraz eden üreticiler, cüzdanlarının iptal olmasından kaygı duyuyor.

Adıyaman’da 40 bin kişinin geçim kaynağı olan tütüne getirilen kota sonrası bir üretici en fazla 200 kilo tütünü TEKEL’e teslim edebiliyor. Adıyaman’da 354 yerleşim biriminde 31 bin üretici 92 bin dekar alana tütün ekimi yaptı. TEKEL tarafından açıklanan, A Grad tütün 4.36 YTL, taban fiyat ise 1.73 YTL olarak belirlendi.

Tütün üreticilerinden kimileri motorlarla, kimileri minibüslerle tütünleri getirirken kimileri ise, kamyonetle tütünlerini teslim etmek için TEKEL Adıyaman Deposu önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Üreticiler sırası geldiğinde depo önünde bulunan alanda tütün balyalarını sıralıyor ve eksperler tütünleri kontrol ederek fiyat belirliyor.

Tütün üreticileri, getirilen tütünlerine tütün eksperlerinin düşük fiyat verdiğini iddia ederek, eksperlerin daha vicdanlı olması gerektiğini dile getirdi.

Bazı üreticilerin su çürüğü nedeniyle kota cüzdanlarının iptal edildiğini belirten üreticiler, Adıyamanlı çiftçinin kaderiyle oynandığını söyledi.

Tütün üreticilerinden Mehmet Alp, Adıyaman’ın kaderinin tütün olduğunu kaydederek, "Adıyaman halkının ekmeğiyle oynamasınlar. Adıyaman halkı duyarlıdır fakat böyle giderse sosyal patlama olur. "dedi.

Mahmut Karadağ ise, tütüne getirilen kotanın iptal edilmesi gerektiğini dile getirerek, "Tütün üreticisi, 200 kilo tütün parasıyla ne yapabilir? Fazla getirilen tütünleri geri tekrar evimize götürüyoruz. 200 kilo tütün parasıyla depomuzu mazotla dolduramıyoruz" dedi.

Su çürüğü nedeniyle tütün ödeme cüzdanları iptal olan Ali Atalay, "Ben yarıcılık yapıyorum. Su çürüğü nedeniyle cüzdanlarım iptal oldu. Ben şimdi ne yapacağım, mağdur duruma düştüm" diye sıkıntısını dile getirdi. Şükrü Cömert ise eksperlerin ellerini vicdanlarına koyması gerektiğini ve fakir çiftçinin mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 12:31:59
Güncelleme :29 Nisan 2005 Cuma 14:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?