Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün poşu ile kampüs alanına girişi yasaklama kararının ardından, öğrenci grupları ile güvenlik görevleri arasında gerginlik yaşandı.
Geçtiğimiz günlerde üniversite kampüsünün etrafını duvarlarla kapatılma kararının ardından Adıyaman Üniversitesi'nde yeni bir yasak kararı alındı. Türbanla girişin yasak olduğu üniversiteye, artık poşuyla da girilemeyecek. Öğrenci gurupları rektörlüğün aldığı bu karara tepki göstermek için kampüs girişinde toplandı. Kampüs girişinde toplanan öğrenciler boyunlarına ve başlarına bağladıkları poşu ile nizamiye kapısından içeri girmek istedi. İçeri girmek isteyen öğrenci grupları ve güvenlik güçleri arasında
tartışma yaşandı. Üniversitenin özel güvenlik ekipleri öğrencilere üniversite tarafından alınan kararlara uymak zorunda olduklarını söyledi. Rektörlüğün emirlerini uygulayan güvenlik görevlileri poşulu öğrencileri içeri almadı. Polis ekipleri çıkabilecek olası bir kavga öncesi geniş güvenlik önlemi aldı.
Gerginliğin yaşanmasına neden olan poşu yasağına tepki gösteren bir öğrenci, üniversitenin güvenlik amiri ile sözlü sataşmaya girdi. Poşunun siyasi simge olduğu için içeri alınmadığını dile getiren güvenlik amirine Cengiz Erdem isimli öğrenci,"Senin ceketinin üzerinde ki Türk bayrağı rozeti de siyasi simge" dedi.
Poşunun siyasi simge olmadığını söyleyen Cengiz Erdem, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasak yok. Poşu bizim yöresel giysimizdir. Poşu sadece bez parçası değildir. Poşu bizim onurumuz, kültürümüz ve değerimizdir. Biz bugün poşuyla içeri girmeye çalışacağız. Giremezsek bile tutanaklarımızı tutacağız. Poşunun siyasi simge olarak gösterilmesi yanlış. Çeşit çeşit poşular var. Bu duruma bakıldığında poşular birden fazla siyasi simge oluşturuyor. Bugün kendi değerimizde içeri girmeye çalışacağız. Bu işin
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar yolu var" diye konuştu.
Açıklamanın ardından öğrenciler oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi esnasında Kürtçe türküler seslendiren öğrenciler daha sonra poşu yasağını üniversite girişinde yaptıkları tiyatro gösterileri ile eleştirdi. Poşu yasağına tepki gösteren öğrencileri, diğer öğrenciler meraklı gözlerle izledi.